Annons
14 steg för att stärka life science
Sjukvårds- och folkhälsominister Gabriel Wikström deltog i ett panelsamtal under Agenda för hälsa och välstånds konferens. Foto: Amina Manzoor

14 steg för att stärka life science

Karriärtjänster för disputerad vårdpersonal, en särskild fond för introduktion av innovationer och krav på utvärdering av behandling är några av förslagen från Forska Sverige för att stärka den svenska life sciencebranschen.

6 maj 2015, kl 14:10
0

Annons

Stiftelsen Forska Sverige tog förra året initiativ till Agenda för hälsa och välstånd för att erbjuda en neutral plattform för samarbete och diskussion för aktörer inom life science. Resultatet har blivit en rapport med 14 konkreta åtgärder för att stärka life science i Sverige och göra att patienter tidigt får ta del av nya innovativa behandlingar.
– Sjukvården står inför stora kostnadsökningar samtidigt som nya och ibland komplexa innovativa behandlingar behöver implementeras för att vi även i framtiden ska kunna tillhandahålla en högkvalitativ och jämlik vård. Vi vill åstadkomma ett nära samarbete med tydliga förändringar inom vissa nyckelområden för att uppnå detta, säger Karin Meyer, vd för Apotekarsocieteten, som är en av organisationerna som deltagit i projektet.

I rapporten tas fyra så kallade målbilder upp över vad man vill uppnå. De målbilderna är excellent forskning och utbildning,  en kvalitetsdriven vård med patienten i fokus, ett internationellt konkurrenskraftigt näringslivsklimat och en nationell struktur för forskning och kvalitetsutveckling. 

Inom varje målbild ges förslag på åtgärder, totalt 14 stycken. Det finns också förslag på hur åtgärderna ska kunna genomföras. Bland annat vill man att regeringen ska skapa ett program med karriärtjänster för disputerad vårdpersonal anställda av landsting och regioner. Man föreslår också att regeringen skapar en särskild fond för introduktion av innovativa metoder. Om innovationerna visar sig vara kostnadseffektiva ska vården därefter införliva dem i sin ordinarie verksamhet. Andra förslag handlar om hur man ska kunna stimulera forskning och utveckling i företag genom skattelättnader, en satsning på nationella biobanker och kvalitetsregister samt krav på utvärdering av behandling, utbildning och forskning.

Det här är inte den första handlingsplanen för svensk life science. I höstas presenterade till exempel Sweden Bio, Lif och Swedish Medtech en lista med åtgärder för att stärka branschen. Men Karin Meyer menar att Forska Sveriges rapport och åtgärdsförslagen är starkt förankrad över professioner och områden.
– Det kommer att öka förutsättningarna för själva genomförandet. Även om en del av förslagens genomförande kräver en genomgripande politiskt förankring på hög nivå i flera departement, så är de handfasta och mycket konkreta och bör kunna genomföras utan att dras i långbänk. Dessutom så finns det kunskap och vilja i styrgruppen att även ansvara för att delta i genomförandet av förslagen, säger hon.

Bakom rapporten står, förutom Forska Sverige, 25 organisationer, bland annat Karolinska institutet, Apotekarsocieteten, Svenska Läkaresällskapet, Svenskt Näringsliv och Reumatikerförbundet. Rapporten presenterades under en konferens den 6 maj. Bland annat deltog sjukvårdsminister Gabriel Wikström, högskole- och forskningsminister Helene Hellmark Knutsson och närings- och innovationsminister Mikael Damberg.