Annons

Små barn bör vaccineras

Även barn mellan sex månader och tre år som inte tillhör någon
riskgrupp bör vaccineras mot den nya influensan, enligt nya
rekommendationer från Läkemedelsverket.

13 nov 2009, kl 11:08
1

Annons

Nu rekommenderar Läkemedelsverket vaccinering även för barn mellan sex månader och tre år som inte tillhör en riskgrupp, med en halv vaccindos vid två tillfällen.
– Influensan sprids lätt i barngrupper och vi har dessutom sett att små barn under fyra år tillhör dem som riskerar att bli svårast sjuka i influensan, säger professor Jan Liliemark på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Beslutet bygger på att också små barn får ett gott skydd av vaccinet mot den nya influensan och att biverkningarna är desamma som hos äldre barn, enligt en studie på 51 barn under tre år samt den erfarenhet man har av att vaccinera barn mellan tre och sex år och yngre barn som tillhör en riskgrupp.

I början av november hade omkring 5000 barn under tre år som tillhör en riskgrupp vaccinerats mot den nya influensan och drygt 50 000 barn mellan tre och sex år. Fram till och med den 6 november hade 31 biverkningsrapporter kommit in för barn födda år 2000 eller senare och fem av dessa gällde barn under tre år.

Läkemedelsverket rekommenderar rådgivning från en specialist i de fall man överväger vaccinering av barn med äggallergi, annan allvarlig allergi eller med allvarlig allergi i den närmaste familjen. Den totala biverksrapporteringen hittills har visat att det inte bara är allergi mot ämnen som ingår i vaccinet som kan leda till en allergisk reaktion i samband med vaccineringen utan även andra allergier.

Förra veckan anmäldes 1 233 nya influensafall till Smittskyddsinstitutet, jämfört med 776 fall under vecka 44, och man skriver i ett pressmeddelande att anmälningarna framför allt har ökat för små barn upp till fyra år.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer