Annons

Svensk läkemedelskandidat utnyttjar kroppens försvarsarmé

Kroppsegna antibakteriella peptider (AMP) är en del av immunförsvaret. Risken för resistens mot dessa är låg, vilket talar för att läkemedel som efterliknar dem kan bli värdefulla. Jan Alenfall, vd för DermaGen, beskrev på Läkemedelskongressen principerna för läkemedelsutveckling baserad på AMP.

28 nov 2006, kl 11:46
0

Det svenska företaget DermaGen, baserat i Lund, har en AMP-liknande läkemedelskandidat, DPCD-1, i tidig utveckling. Tilltänkt indikation är topikal behandling av atopisk dermatit. Företagets forskare har utgått från en antibakteriell peptid och bytt ut vissa aminosyror med syfte att öka molekylens stabilitet och effekt.

Porer i bakterieväggen

Över 900 AMP finns beskrivna i den vetenskapliga litteraturen. De är hydrofobiska katjoner, och interagerar oftast med bakterier på elektrostatisk väg. Porer bildas därmed i bakteriernas cellmembran, vilket dödar de senare.
Forskarsamhället har länge betraktat AMP som en attraktiv angreppspunkt för läkemedelsutveckling. Flera hinder har dock varit svårforcerade; molekylerna är exempelvis stora och inaktiveras ofta eller degraderas av enzymer.

Den längst framskridna läkemedelskandidaten baserad på AMP är i dagsläget omiganon (Omigard), en peptid som utvecklats av biotechföretaget Cadence Pharmaceuticals och befinner sig i fas III-prövningar. Medlet utvärderas mot infektioner i samband med kateterisering.