Annons

Svampmedel dras in i EU

Orala läkemedel som innehåller ketokonazol har avregistrerats inom hela EU. Anledningen är risken för leverskador.

14 nov 2013, kl 12:07
0

Annons

I somras rekommenderade EMA att orala läkemedel som innehåller ketokonazol för behandling av svampinfektioner dras in eftersom risken för leverskador är högre än nyttan med behandlingen. Den 11 november beslutade EU-kommissionen att avregistrera dessa läkemedel i hela EU.

EMA startade en utredning kring orala ketokonazolläkemedel efter att den franska läkemedelsmyndigheten avregistrerade dem i juni 2011. Under utredningen kom det fram att risken för leverskador är större med ketokonazol än med andra svampmedel. Leverskador kan också förekomma tidigt efter behandlingsstart med rekommenderade doser. 

I Sverige finns ketokonazol både som oral behandling och som hudbehandling. Sedan i somras har läkare rekommenderats att inte längre förskriva tabletter som innehåller ketokonazol.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng