Annons

Snabbt ok för cancerpreparat

Amerikanska FDA har godkänt en ny behandling mot mantelcellslymfom på ovanligt kort tid.

14 nov 2013, kl 12:14
0

Annons

Det är läkemedlet ibrutinib från företagen Pharmacyclics och Johnson & Johnson som den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har gett ett godkännande enligt en ny form av snabb process.

Ibrutinib, som kommer att marknadsföras i USA under namnet Imbruvica, verkar genom att blockera ett enzym som har betydelse för cancertillväxt. Substansen godkändes på onsdagen för patienter med mantelcellslymfom, MLC, en sällsynt form av non-Hodgkins lymfom och som redan genomgått minst en annan behandling.

Läkemedlet är det andra som godkänns enligt FDAs påskyndade process för så kallade genombrottsbehandlingar. Den första var Gazyva mot kronisk myeloisk leukemi, från Roche, Biogen Idec och Genentech som fick ok tidigare i år. Meningen med den påskyndade processen är att nya behandlingar snabbare ska kunna nå patienter.

Godkännandet av ibrutinib baseras på en studie med 111 patienter med MLC och som genomgått tidigare behandling. Samtliga fick ibrutinib dagligen till dess att sjukdomen progredierade eller till dess att biverkningarna blev för svåra.

Resultaten visade att patienterna blev av med sin cancer alternativt fick en krympt cancer i 65,8 procent av fallen. Mediantiden för hur länge patienterna svarade på behandlingen var 17,5 månader. Ingen ökad överlevnad eller förbättring av sjukdomsrelaterade symptom syntes i studien.  

Några av de vanligaste biverkningarna som rapporterades var diarré, ökad infektionsrisk, ett ökat antal neutrofiler, anemi, ödem, illamående, magsmärtor och förstoppning.

Företagen uppger att behandlingen kommer att kunna bli tillgänglig i USA med omedelbar verkan. Läkemedlet tas i tablettform och behandlingen kommer att kosta omkring 10 900 dollar i månaden vilket motsvarar ungefär 73 000 kronor.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng