Fler amerikaner kan få statiner

Nya amerikanska riktlinjer kan leda till att dubbelt så många får behandling med statiner. Det kan gynna Astrazenecas Crestor.

14 nov 2013, kl 11:37
0

Det amerikanska hjärtläkarsällskapet, American Heart Association, har publicerat nya riktlinjer för behandling med kolesterolsänkande medel. Antalet patienter som bör behandlas med statiner kan öka från 15 till 30 procent, skriver PharmaTimes.

De nya riktlinjerna innebär att man inte längre fokuserar på ett målvärde för LDL, utan istället identifierar de patientgrupper som har mest nytta av behandlingen. De grupperna är patienter med hjärt-kärlsjukdom, patienter med nivåer av LDL högre än 190 mg/dl, patienter mellan 45-70 år med typ 2-diabetes och patienter med en uppskattad tioårsrisk för hjärt-kärlsjukdom som är över 7,5 procent.

Förändringen kan innebära att 33 miljoner amerikaner kommer att rekommenderas statinbehandling, vilket är dubbelt så många som idag. Riktlinjerna kan innebära att högpotenta statiner som atorvastatin, simvastatin eller rosuvastatin används mer. De flesta har förlorat sitt patent, men patentet för Crestor (rosuvastatin) går ut under 2016. FiercePharma menar att Astrazeneca kan använda riktlinjerna för att öka försäljningen av Crestor innan patentet går ut. De nya riktlinjerna kommer troligtvis även att missgynna nya kolesterolsänkande läkemedel som inte är enbart statiner.

Riktlinjerna är framtagna utifrån publicerade studier mellan 1990 och 2012.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng