Annons

Nygamla behandlingar mot svampinfektioner

Svampinfektioner kan behandlas med gamla läkemedel som inte är registrerade för svampbehandling, visar en ny studie.

2 okt 2015, kl 08:54
0

Annons

Ett problem med nuvarande läkemedel mot svampinfektioner är att de inte är särskilt effektiva. Dessutom kan de öka på resistensutvecklingen och därmed fler livshotande svamppatogenger.

Marios Stylianou, doktorand vid Institutionen för klinisk mikrobiologi vid Umeå universitet, har därför tittat närmare på om man på ett bättre sätt kan behandla svampinfektioner.

Tillsammans med sina kollegor har han gjort en kartläggning och hittat sju läkemedelssubstanser som är effektiva mot svampar, men som i första hand är godkända för andra sjukdomar.

Fyra av läkemedlen som identifierats är i dag patenterade för cancerbehandling, två är antipsykotiska läkemedel och ett läkemedel för behandling av anemi.

Vidare i avhandlingen beskrivs också en ny metod för att identifiera nya substanser som har en hämmande effekt på svampar. Med den nya metoden försvagas den aktuella svampen så pass mycket att patientens immunförsvar kan ta hand om infektionen själv.

Avhandlingen försvarades den 25 september vid Umeå universitet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng