Annons
Krönika av Apotekarsocietetens Torkel Gren
”Jag upplevs nog som en odräglig besserwisser”
Styrelseordförande Torkel Gren Foto: Anna Bäsén

”Jag upplevs nog som en odräglig besserwisser”

Styrelseordförande Torkel Gren om frustrationen att diskutera alternativmedicin med de redan troende.

28 jun 2023, kl 09:58
0

Styrelseordförande Torkel Gren, från den ideella föreningen Apotekarsocieteten, är vår sommarkrönikör. Apotekarsociteten verkar för att sprida kunskap om läkemedel och ger bland annat ut Läkemedelsvärlden. Till vardags arbetar Torkel Gren på läkemedelsföretaget Recipharm där han har titeln Senior Director Technology Officer & Strategic Investments. Styrelseordförande Torkel Gren är återkommande krönikör i Läkemedelsvärlden. I sin nya krönika reflekterar han över frustrationen och svårigheterna med att diskutera alternativmedicin med de redan troende.

Det spelar ingen roll om det är vetenskapligt bevisat. Det fungerar i alla fall på mig.

Min släkting har den där bestämda blicken som jag känner igen och jag inser att det är lika bra att byta samtalsämne.

Vi har pratat om det här förut. Jag har förklarat, för honom och många andra, hur jag ser på mystiska preparat som aldrig genomgått någon klinisk prövning.

Upplevs nog som en besserwisser

Jag tror inte att mina privata folkbildande insatser leder fram till något annat resultat än att jag själv blir frustrerad. Jag upplevs antagligen som en odräglig besserwisser.

För oss som arbetar med läkemedel är det självklart att de ska ha en bevisad effekt. Det spelar ingen roll om vi har vår arbetsplats på ett sjukhus, ett apotek, en myndighet eller inom industrin.

Vi vet att varje läkemedel har godkänts efter kliniska prövningar som gjorts efter en fastställd procedur för att säkerställa att nyttan står i rimlig proportion till riskerna. Det får oss att känna en trygghet.

Varför använder många hokuspokus?

De flesta andra människor i Sverige förstår också värdet av vetenskapligt bevisade läkemedel.

Men många använder också, vad jag anser är, värdelöst hokuspokus.

Det förekommer också att man avfärdar läkemedel med bevisad nytta, till exempelvis vaccin mot covid-19. Vad beror det på?

Svårt att ta till sig statistik

Orsakerna är naturligtvis många. Jag har stor förståelse för att människor tycker att de själva känner vad som är bra eller dåligt för dem. Att de inte låter andra bestämma hur de ska leva sina liv.

Det är en grunden sund inställning som i många andra sammanhang är av godo.

En annan bidragande orsak är att det är svårt att ta till sig hur statistiken i kliniska studier fungerar.

Anekdotiska exempel är övertygande

Det kan vara lättare att övertygas av att ens svågers kompis blev frisk efter en homeopatisk behandling än att ett läkemedel är signifikant bättre än placebo i en prövning.

Ska vi dessutom vara riktigt noga så är det ju inte helt säkert att ett läkemedel hjälper mig bara för att det visar effekt i en klinisk prövning.

Slutligen kan en allmän misstro mot sjukvård och läkemedelsindustri också spela en roll.

Svårt att få dem ändra åsikt

Det är beklagligt men också begripligt att många inte litar på godkända läkemedel. Jag har efter många år tvingats inse att det är svårt få dem att ändra åsikt.

Bör jag ens försöka få dem att ändra sig? Har de inte rätt att ta de preparat som de själva tror på, åtminstone så länge som de är någorlunda ofarliga? Gör jag inte dessa människor ännu mer övertygade i sin misstro mot läkemedel?

Jag kommer att fortsätta argumentera

Jag har inget svar på de frågorna men jag kommer ändå att fortsätta argumentera mot alternativmedicin och för riktiga läkemedel.

Inte för att jag är säker på att det gör någon nytta utan för att jag känner att jag måste.

Torkel Gren, styrelseordförande i Apotekarsocieteten