Annons

Studier saknas för viktiga terapiområden

Det finns enligt SBU flera viktiga områden där det saknas forskningsstöd för val av terapi. Det gäller främst antidepressiv behandling av äldre, barn och ungdomar samt patienter med bipolära syndrom.

18 feb 2004, kl 11:38
0

För äldre patienter med depression är effekten av både läkemedel och psykoterapi väl dokumenterad upp till 75 års ålder. Men för personer över 80 år finns det inga studier alls. Samtidigt har studier visat att äldre oftare har mindre uttalade symtom samt att deras symtom inte passar in i nuvarande diagnoskategorier.
? Det är en stor grupp patienter som behandlas helt utan stöd i några studier. Det är en stor brist, sa professor Kerstin Hagenfeldt, ordförande i SBU:s styrelse vid en presskonferens när rapporten lades fram.
Ett viktigt område är också kopplingen till andra sjukdomar. Depressioner är vanliga vid många kroniska kroppsliga sjukdomar som diabetes, hjärtkärlsjukdom, MS och andra neurologiska sjukdomar. Det saknas idag studier som kan svara på frågan om en effektiv behandling av depressionen förbättrar prognosen för den kroppsliga sjukdomen.

Utsatt grupp
Patienter med bipolär sjukdom är en särskilt utsatt grupp där prognosen när det gäller social funktion och arbetsförmåga är sämre än för egentlig depression.
? Därför är det allvarligt att dagens behandling av bipolära syndrom har ett mycket otillfredsställande stöd i kontrollerade studier. Forskningen har varit mycket begränsad och resultaten från flera pågående studier kommer inte på flera år, sa Nina Rehnqvist, chef för SBU.
Litium är det bäst dokumenterade läkemedlet för den akuta behandlingen av både depressiva som maniska episoder samt som förebyggande behandling.
Observationsstudier talar för att behandling med antidepressiva läkemedel riskerar att utlösa akuta manier, men också tillstånd av ?rapid cycling?, som innebär mer än tre episoder av mani eller depression under ett år.

Psykoterapi lika bra
SBU konstaterar att vid lindriga och måttliga depressioner finns det dokumenterat att flera slags psykoterapier kan ge lika god effekt som läkemedel. Effekten av psykoterapi kommer dock långsammare än för läkemedel.
Mest undersökta och bäst bevisade bland psykoterapierna är beteendeterapi, kognitiv terapi och olika kombinationer av dessa. Det som är gemensamt för de verksamma psyko- terapierna är att de inriktar sig på beteendeproblem som är kopplade till depressionen.
? Tyvärr är väldigt få terapeuter i landet utbildade i dessa metoder, sa professor Marie Åsberg, ordförande för SBU-projektet.
Utländska studier har visat goda behandlingsresultat när man har använt patientundervisning, telefonstöd, elektroniska påminnelser om behandlingsprinciper samt god tillgång till psykologer med utbildning i korttidspsykoterapier.

Tveksamma fördelar
SBU har även granskat hälsoekonomiska data. Det har gjorts ett stort antal studier där nyare läkemedel jämförts med äldre och ofta billigare medel. En kritisk granskning av dessa tyder på att de totala kostnaderna skiljer sig obetydligt mellan äldre och nyare antidepressiva, konstaterar man i rapporten.
Men om man ser till observationsdata och livskvalitetsforskning verkar de nyare medlen ha fördelar. Kostnadseffektiviteten när det gäller psykoterapeutiska metoder har inte jämförts med läkemedelsbehandling i studier av tillräcklig kvalitet, menar SBU.
Enligt rapporten skulle de flesta personer med depression kunna bli helt bra, men för att uppnå det krävs att de behandlingar som finns utnyttjas bättre.
? Idag är många nöjda med att patienten mår lite bättre, ambitionerna måste höjas inom vården, sa Nina Rehnqvist.