Stress ökar risken för diabetes hos kvinnor

Stress på arbetet och dåligt känslomässigt stöd ökar risken för diabetes hos kvinnor. Det visar en avhandling som läkaren Margareta Norberg försvarar vid Umeå universitet i morgon.

11 jan 2007, kl 13:45
0

Faktorer som stress och svagt känslomässigt stöd är faktorer som ökar risken för diabetes hos kvinnor. Däremot fann Margareta Norberg inte ett sådant samband för män.
Resultaten kommer från en studie som bygger på hälsoundersökningar i Umeå-området.
Ett annat fynd är att vanliga rutinmetoder som används på vårdcentral räcker för att fastställa om en person har hög risk att i framtiden få typ 2 diabetes.
Rutinmetoden är att mäta fastande blodsocker, längd- och viktmätning för beräkning av BMI samt ett blodprov, HbA1c för att återspegla den genomsnittliga blodsockernivån. Vid förhöjda värden för två eller alla tre är risken väsentligt högre, medan ett förhöjt värde inte medför särskilt hög diabetesrisk.
Titeln på avhandlingen är Att påvisa risk för typ 2 diabetes med epidemiologiskt perspektiv, från biologiska markörer till levnadsfaktorer.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng