Storsäljare misstänks orsaka benskörhet

Ny dansk forskning misstänker att det näst mest använda läkemedlet i världen, klopidogrel ökar risken för benskörhet.

4 feb 2013, kl 17:52
1

En stor dansk studie visar att behandlingen för blodproppar och hjärtsjukdomar, klopidogrel, sannolikt ökar risken för osteoporos. Enligt studien tycks risken öka med närmare 50 procent bland de som under ett år eller mer behandlats med Plavix eller någon av kopiorna.

– Plavix har ju varit en riktig ”Block Buster”-medicin under flera år så väldigt många människor har behandlats med den. Den skadliga effekten av behandlingen är alltså potentiellt mycket stor, säger Niklas Rye Jørgensen, en av forskarna till webbsidan Videnskab.
I undersökningen har över 300 000 danskar ingått. Samtliga patienter, 77 000, som mellan 1998 och 2008 behandlats med klopidogrel, via register har man jämfört utfallet av benskörhet i den gruppen med 230 000 danskar som aldrig behandlats med klopidogrel.
Efter att ha justerat för faktorer som kan öka risken för sjukdomen fann forskarna att patienter som behandlades med klopidogrel betydligt oftare brutit handleder och höfter och rapporterat om att ryggraden fallit samman. 
I flera grupper av patienter ökade risken med så mycket som 50 procent, skriver forskarna i den vetenskapliga tidskriften Journal of Internal Medicine.
Men samtidigt påpekar de att den här studien inte klart pekar ut orsaken. Forskarna har till exempel inte haft tillgång till patienternas benmassa före och efter att de använt klopidogrel och de känner inte till människornas livsstil eller fysiska kondition. Det skulle till exempel kunna vara så att klopidogrelpatienter i allmänhet är skörare och har lättare att bryta ben.
Men forskarna tror ändå att det finns ett samband mellan den ökade benskörheten och behandling med klopidogrel. Men det behövs mer handfasta studier för att säkert fastställa sambandet.
Även om det finns ett samband så varnar forskarna för att sätta ut behandling med klopidogrel.
– Klopidogrel minskar signifikant risken för att få en ny trombos, speciellt hos patienter med livslång behandling för en blodpropp i hjärnan. Risken att sluta medicinera med klopidogrel är då, skulle jag säga, mer skadligt än att utveckla osteoporos, säger Niklas Rye Jørgensen till webbsidan.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Satt på Pradaxa. Vad gäller om ev. biverkningar av denna medicin ?
    Sköldkörtelpåverkan ?
    Blodsocker påverkan ?
    osv

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng