Manliga forskare fuskar mer

Det tycks som kvinnliga forskare fuskar mindre än sina manliga kollegor.

4 feb 2013, kl 11:33
0

Män verkar fuska mer än kvinnor i alla fall när det handlar om forskningsresultat. Och fusket tycks ske på alla nivåer i forskningshierarkin. I alla fall enligt en amerikansk studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften mBio.

Analysen är visserligen ganska liten; forskarna har analyserat 228 fall av tjänstefel som anmälts till ORI, Office of Research Integrity, varav 94 procent involverade fusk.
Av dessa hade 65 procent begåtts av män. De flesta av de undersökta fusken gäller forskare inom biovetenskap och överrepresentationen gällde också när man justerat för att män är överrepresenterade inom livsvetenskaper.
 
Den manliga dominansen bland fuskare gällde inom hela hierarkin. En överväldigande del av lärarna som fuskat, 88 procent, var män, 69 procent av postdoktorerna och 58 procent av eleverna. Bland lärarna inom Life Science hade 72 stycken beslagits med fusk, nio av dem var kvinnor. Det är en tredjedel av det antal kvinnorna skulle ha varit sett till deras representation inom den biovetenskapliga fakulteten.
Forskarna har inte något svar på genusskillnaderna.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng