Steroider gav minskad ledförstöring

Låga doser steroider kan förhindra nedbrytning av lederna när det används i tidig fas av reumatoid artrit.

21 feb 2007, kl 15:50
0

Det visar en litteraturgenomgång som nyligen publicerades i Cochrane Library. Resultaten stöder, enligt forskarna, fördelen med att kombinera standardläkemedel med steroider i låg dos under de två första åren efter diagnos. Men höga doser sterioder kan bidra till hjärtsjukdom, osteoporos och andra komplikationer och frågetecknen kvarstår om lägre doser leder till liknande problem, påpekar forskarna.
De steroider som ingick i analysen var glukokortikoider. Läkemedlen förskrivs ofta under de första månaderna efter diagnos för att lindra besvären tills mer långverkande läkemedel ger effekt. I analysen ingick 15 studier på sammanlagt 1 414 patienter. Samtliga studier utom en visade minskad påverkan på lederna hos patienter som fick glukokortikoider.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng