Stegvist närmar sig

Flexibel prissättning och återkommande rådgivningar är viktiga inslag om stegvisa godkännanden införs. Det konstaterar Läkemedelsverket i en delrapport.

13 jun 2014, kl 14:04
0

Ett steg närmare stegvist. iStockphoto.

På uppdrag av Socialdepartementet har Läkemedelsverket, tillsammans med SKL och TLV, börjat titta på för- och nackdelar med stegvisa godkännanden och hur en sådan process skulle kunna gå till. I en första delrapport konstaterar myndigheten att industrin får återkommande rådgivning i frågor som rör regelverken, hälsoekonomi och vetenskap liksom en strukturerad uppföljning av de läkemedel som införs.

Man konstaterar också att konceptet stegvisa godkännanden, eller adaptive licensing, bör införas tillsammans med en dynamisk modell för prissättning där priset på läkemedlen kan anpassas för att som det står i rapporten ”skapa incitament”.

Projektet med stegvisa godkännanden av läkemedel görs inom ramen för den nationella läkemedelsstrategin och är en process som enligt rapporten är under utveckling i flera länder, bland annat inom EU och i USA och Kanada. Syftet med att införa processen är att nya läkemedel snabbare ska nå patienter med stora medicinska behov.
Uppdraget ska slutredovisas i december i år.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng