Annons

Enkät ledde till fler anmälningar

Sedan 2011 är apotekspersonal skyldiga att anmäla misstänkta överförskrivningar till Ivo. Men anmälningarna har hittills varit få vilket myndigheten vill ändra på.

13 jun 2014, kl 11:18
0

Annons
"Det räcker med skälig misstanke för att man som apotekspersonal blir skyldig att anmäla"

Sedan januari 2011 när den nya patientsäkerhetslagen trädde i kraft är personal på apotek skyldiga att anmäla när de misstänker att en läkare eller tandläkare förskriver för stora mängder narkotiska läkemedel. Men trots lagändringen har anmälningarna varit få.

I december 2013 gick myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ut med webenkäter till apoteken för att ta reda på varför.
– Vi villa ta reda på om man upplevde att det fanns särskilda hinder som gör att man låter bli att anmäla. Dessutom vill vi uppmärksamma apotekspersonalen på frågan, säger Birgitta Persson, projektledare på Ivo.

Svaren från enkäten visar att många känner till sin skyldighet men tycker att det saknas beslutsstöd för hur de ska gå till väga. Detta har lett till att man på Ivo nu ska ta fram en särskild blankett som kommer att finnas på myndighetens hemsida.
– Det framkom också att många kände ett obehag för att sätta sitt eget namn på anmälan eftersom det kan leda till att man blir ifrågasatt av en upprörd förskrivare eller patient. Men det finns inte något sådant krav på att man ska uppge sitt namn. Det vi vill ha är en kontaktperson på apoteket vilket vi nu informerar om tydligare, säger Birgitta Persson.

I enkäten kom det också fram att det finns en osäkerhet runt sekretessen, vad som faktiskt är en överförskrivning och om begreppen vetenskap och beprövad erfarenhet. Därför har Ivo tagit fram ett stöd med exempel som apotekspersonalen ska kunna ta hjälp av.
– Det är också viktigt att komma ihåg att det räcker med en skälig misstanke om överförskrivning, alltså en ganska låg grad av misstanke för att man ska vara skyldig att anmäla. Sen är det vårt jobb att snabbt göra en utredning för att se om vi behöver gå vidare.

Efter webbenkäten har antalet anmälningar till Ivo ökat med det dubbla och ligger nu på 9-10 anmälningar per månad. Enligt Birgitta Persson är det för tidigt att säga om det bara är en tillfällig ökning eller något som håller i sig, eller om fler anmälningar leder till bättre patientsäkerhet.
– Överförskrivning av narkotiska preparat är en viktig patientsäkerhetsfråga och även om detta projekt nu är avslutat så följer vi statistiken över antalet anmälningar.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng