Annons
Spädbarnsdöd inte kopplat till Pandemrix
Vaccinerade foster jämfördes med sina ovaccinerade syskon och någon ökad risk för dödlighet syntes inte. Foto: iStockphoto

Spädbarnsdöd inte kopplat till Pandemrix

Risken för foster- eller spädbarnsdöd ökade inte hos kvinnor som vaccinerats med Pandemrix under graviditeten visar en ny studie.

17 nov 2015, kl 10:07
0

Annons

Studien gjordes huvudsakligen av två skäl, berättar Jonas Ludvigsson, professor i klinisk epidemiologi vid Karolinska institutet, som gjort studien. Det ena var att det sedan tidigare fanns en misstanke om att personer som vaccinerar sig och inte vaccinerar sig är olika. Det andra var att följa upp barnen under en längre tid.

– En misstanke var till exempel att kvinnor som vaccinerade sig är mer hälsomedvetna och därför automatiskt får en graviditet med lägre risk för att det ska gå illa för fostret. Vi ville utesluta att den goda effekten av ett hälsosammare liv dolde vaccinets eventuella påverkan, säger Jonas Ludvigsson.

Därför jämfördes barnen som fötts av kvinnor som vaccinerats med sina syskon som fötts av samma kvinna som inte var vaccinerad vid tillfället.

Individuella uppgifter om influensa h1n1 och Pandemrixvaccinationer till gravida kvinnor kopplades till information om graviditet och förlossning genom det svenska medicinska födelseregistret. Vaccinationsuppgifterna kommer från sju svenska regioner. Totalt analyserades 275 500 graviditeter, varav 41 183 hade fått Pandemrix. Forskarna jämförde vaccinerade foster med sina ovaccinerade syskon och såg inte någon ökad dödlighet.

Under uppföljningen inträffade dödföddhet, neonatal död och dödsfall från 7 dagars ålder upp till 4,6 års ålder. Detta motsvarade ingen ökad risk för död hos foster eller spädbarn vars mammor hade vaccinerats under graviditeten.

– Det som även är helt är att vi följde upp barnen, inte bara under och strax efter graviditeten, utan även flera år senare, säger Jonas Ludvigsson.

Vad drar ni för slutsatser av resultaten?

– Vaccinering under graviditeten påverkar inte överlevnad hos foster eller det lilla barnet, säger Jonas Ludvigsson och fortsätter:

– Jag är glad över att vaccinet inte ledde till ökade risker för fostret. Influensan i sig var farlig för gravida och såhär i efterhand kan vi konstatera att myndigheterna gjorde rätt som valde att rekommendera gravida att vaccinera sig.

Studien publicerades i veckan i tidskriften British Medical Journal och den har finansierats av Vetenskapsrådet och FORTE.

Forskargruppen har tidigare undersökt hur foster eventuellt påverkats av att kvinnan under graviditeten vaccinerats med Pandemrix. Resultaten visade att barn till kvinnor som vaccinerats inte har någon ökad risk för låg födelsevikt, tillväxthämning eller att födas för tidigt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng