Annons

Guido Rasi på nytt tillbaka på EMA

Den tidigare chefen för EMA har på nytt valts att leda myndigheten.

16 nov 2015, kl 13:36
0

Annons

Guido Rasi, foto EMA

Guido Rasi kommer att leda den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, de kommande fem åren. Det står klart sedan han fredagen den 13 oktober utnämndes till verkställande direktör efter att ha frågats ut i Europaparlamentets utskott för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet, Envi. Guido Rasi nominerades till posten av EMAs styrelse den 1 oktober.

– Jag är mycket glad över att vara tillbaka vid rodret för myndigheten. Vi genomgår för närvarande den mest betydande omvandling av systemet för utveckling och godkännande av läkemedel som jag har sett under min 35-åriga karriär inom folkhälsa, antingen som läkare, forskare eller regulator. Det är spännande och utmanande att leda myndigheten under denna tid, säger Guido Rasi i ett pressmeddelande.

Guido Rasi ledde EMA mellan slutet av 2011 och slutet av 2014, då han tvingades avgå efter ett beslut i EUs personaldomstol. Domstolen hade kommit fram till att det hade skett ett formellt fel och därför ogiltigförklarat listan över tänkbara kandidater som EMAs chef.

Eftersom Guido Rasi hade valts utifrån denna lista ogiltigförklarades beslutet att utse honom som chef. Sedan dess har EMAs biträdande chef Anderas Potts styrt läkemedelsmyndigheten.