Snedvriden satsning på u-landssjukdomar

På ett år satsar världen 2,5 miljarder dollar på att utveckla läkemedel
mot sjukdomar i fattiga länder. Statliga pengar är den största
resurskällan. Men pengarna satsas snett, visar en genomgång som
publiceras i PloS Medicine idag.

4 feb 2009, kl 13:26
0

För första gången har en forskargrupp försökt kartlägga hur mycket pengar som globalt sett satsas på forskning kring de sjukdomar som främst dominerar i u-länder. På uppdrag av Bill and Melinda Gates Foundation har de gått igenom tillgängliga databaser under 2007 och sammanställt var pengarna kommer ifrån och hur de används.

Totalt sett satsade världen 2, 5 miljarder dollar under år 2007. Av dessa pengar gick 80 procent till forskning kring hiv, malaria och tuberkulos. Andra sjukdomar, som till exempel lunginflammation och diarrésjukdomar, fick bara 6 procent av alla pengar. Detta trots att dessa sjukdomar, enligt forskarnas analyser, ger upphov till lika mycket sjukdom och död som hiv, malaria och tuberkulos.

Av de 2,5 miljarder dollarna kommer 90 procent från stater och frivilligorganisationer. Läkemedelsindustrin står för 9 procent av pengarna.

Av de olika länder som skänker pengar till forskningen om dessa sjukdomar ligger USA i topp , de står för tre fjärdedelar av de statligt satsade pengarna. EU-länderna står för 22 procent, där Sverige utmärker sig tillsammans med England, Irland och Holland.

Forskarna skriver att de inte vill lägga någon värdering i hur pengarna satsas, men att de hoppas att deras genomgång ändå ska ligga som beslutsunderlag för framtida beslut. Genomgången publiceras i dagens Plos Medicine.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng