Annons

42 motioner om läkemedel i år

Frågan om äldre och läkemedel engagerar riksdagspolitiker. Och
miljöpartister och moderater skriver flest motioner om läkemedel. Det
är slutsatsen efter en genomgång av årets motioner från riksdagens
ledamöter.

8 okt 2009, kl 13:24
0

I tisdags gick årets allmänna motionstid ut. Det är den tid på året då riksdagsledamöterna kan lämna in enskilda motioner med förslag på lagändringar eller utredningar till riksdagen. Totalt handlar 42 av årets cirka 3800 motioner specifikt om läkemedel. Av dessa kommer 16 stycken från Miljöpartiet och 14 från moderata riksdagsledamöter.

Den läkemedelsfråga som lett till flest motioner är den om äldre och läkemedel. Sju olika motioner berör ämnet. Thomas Nihlén (MP) föreslår till exempel att det ska bli obligatoriskt med läkemedelsgenomgångar i äldrevården. Han vill också att det införs ett Lex Gulli mot läkemedelsvanvård, namnet är taget från ett reportage i Uppdrag granskning förra hösten där det berättades om Gulli Johansson som drabbats av demens i 11 år till följd av felaktig läkemedelsanvänding. Gustav Nilsson (M) föreslår en rikstäckande satsning på läkemedelsinformation till äldre och Lars-Arne Staxäng (M) föreslår även han obligatoriska läkemedelsgenomgångar för äldre. Finn Bengtsson (M) och Barbro Westerholm (FP) skriver i en gemensam motion att staten ska satsa på ökad forskning kring geriatrik och klinisk farmakologi och samtidigt också öka omfattning av detta ämnen i läkarutbildningen.

Även apoteksomregleringen engagerar en och annan riksdagsledamot. Fyra olika motioner berör ämnet. Phia Andersson (s) tycker att regeringen ska göra en noggrannare analys av hur omregleringen av apoteksmarknaden påverkar de äldre. Sofia Arkelsten (M) föreslår att det inte ska vara någon åldersgräns för försäljningen av akutp-piller när det säljs i butiker utanför apotek. En annan moderat, Lisbeth Grönfledt Bergman, tycker att även de återstående 330 apoteken i Apoteket AB ska säljas till privata aktörer. Och Walburga Habsburg Douglas, även hon moderat, vill att regeringen ska möjliggöra egenvårdsapotek liknanden konceptet med Apoteket Shop.

Bland de övriga förslagen kring läkemedel finns bland annat två olika motioner, en från Thomas Nihlén (MP) och en från Ulf Berg (M) som föreslår att det ska gå att skriva ut kultur på recept, enligt samma princip som man i dag kan skriva ut motion på recept.

Allra flest motioner om läkemedel kom även i år från miljöpartisten Thomas Nihlén, i år har han skrivit 14 motioner som rör läkemedel.

Genomgång grundar sig på de motioner som finns publicerade på Riksdagens hemsida den 8 oktober.  

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng