Cervarix säljs som OTC i Storbritannien

Den brittiska apotekskedjan Boots ska börja erbjuda sina kunder
vaccinationer med HPV-vaccinet Cervarix. Patienterna behöver inte ha
något recept från läkare på vaccinet, utan det utfärdas av vissa
specialiserade apotekare som också utför vaccinationen.

8 okt 2009, kl 12:21
1

Cervarix är receptbelagt även i Storbritannien, men tack vare ett särkskilt lagligt undantag kan apotekare förskriva vissa receptbelagda läkemedel. Sedan tidigare erbjuder Boots förskrivning direkt av apotekare av bland annat Viagra.

Boots kommer att erbjuda HPV-vaccinering med Cervarix till alla kvinnor i åldern 18 till 54 år, även om de framförallt siktar in sig på kvinnor mellan 18 och 26 år eftersom vaccinet troligtvis är mest effektivt i denna åldersgrupp. Men till tidningen Scrip säger Boots att de inte tänker neka några kvinnor vaccinering. Totalt kommer en tredos-vaccinering med Cervarix på Boots kosta 405 pund, cirka 4500 svenska kronor. Priset är betydligt högre än själva listpriset på vaccinet i Storbrittanien, men eftersom själva vaccineringen kräver specialiserade apotekare krävs ett pris som också täcker arbetet konstaterar Boots.

Alla flickor i åldern 12-18 i Storbritannien får vaccinet gratis i det allmänna vaccinationsprogrammet.

 

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng