Smärtstillande medel ur sortimentet

Läkemedel innehållande dextropropoxifen försvinner från den
europeiska marknaden från och med den sista mars. Bakgrunden är ett
EU-beslut från 2010.

30 mar 2011, kl 12:16
0

Annons

Från och med den 31 mars får produkter med den smärtstillande substansen dextropropoxifen inte längre säljas i Sverige eller inom EU. Anledningen är ett beslut som fattades av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA i februari 2010. Myndigheten hade då gjort en utredning som kom fram till att substansen har begränsad effekt vid behandling av smärta.

Problemet med dextropropoxifen är att det är så pass toxiskt att man även vid små överdoser riskera att dö och myndigheten beslutade att preparatet skulle fasas ut under 15 månader. Produkter med substansen har funnits på marknaden i 40 år och i många fall i kombinationspreparat med paracetamol. EMA:s utredning visade att smärtlindrande effekten inte bedömdes vara bättre än enbart paracetamol.

I till exempel Stockholms läns landstings rekommenderar läkemedelskommittén istället användning av buprenorfin om man behöver en opioid, alternativt lägsta dosen av långtidsverkande morfin.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng