Sköldkörtelhormon minskar vid alzheimer

Personer med Alzheimers sjukdom har signifikant lägre nivåer av tyroxin, visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin.

29 maj 2013, kl 09:00
0

Per Johansson

Om det också innebär att begynnande demenssjukdomar i framtiden kan behandlas med sköldkörtelhormonet tyroxin, vill forskaren och läkaren Per Johansson låta vara osagt.
– Men vi kunde alldeles tydligt få fram att det fanns en signifikant lägre nivå av tyroxin hos demensgruppen. Skillnaden var ännu mer uttalad för alzheimergruppen, jämfört med de som hade mildare glömskeproblem och de som var friska, säger Per Johansson.

Av detta kan man dra vissa begränsade slutsatser och man kan förstås spekulera i om det är relevant för patogenesen, menar han.

Alzheimerforskningen fokuserar idag mycket på att identifiera nya möjligheter för tidig upptäckt av demenssjukdomar och det här är en upptäckt som kan vara relevant.
– Men mitt favoritcitat ”hypoteser kommer och går, data består” stämmer även här, menar han.
I studien ingick 60 personer med misstänkt demenssjukdom vars mätresultat jämfördes med 20 friska personer.

Fyndet, att tyroxin minskar i hjärnan hos personer med Alzheimers sjukdom, sågs i spinalvätskan, i serum finns inte någon skillnad.
– Kanske skulle man när patienter söker för glömska vara lite mer liberala med att titta på om de har en rubbning. Och om de har förhöjda värden eller kanske bara ligger i det övre normalområdet, men har problem, då kanske man skulle vara lite mer öppen för behandling även om de i cirkulerande nivåer ligger relativt ok. Vi tror att halterna i spinalvätskan bättre avspeglar förhållandena i hjärnan säger Per Johansson.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng