Kinesiskt vaccin mot höstblåsor

Kinesiska forskare har utvecklat det första vaccinet för att skydda mot enterovirus 71 som orsakar hand-, fot- och munsjuka hos barn.

29 maj 2013, kl 10:22
0

I Sverige kallas ofta hand-, fot- och munsjukan för höstblåsor. Normalt är det en lindrig infektion som drabbar barn som får blåsor i munnen och på händer och fötter. Men i Kina med många miljoner insjuknade orsakar sjukdomen också dödsfall i hjärnhinneinflammation eller hjärninflammation.

Sedan upptäckten 1969 har EV71 orsakat stora utbrott av hand-, fot- och munsjuka, enligt WHO inträffar utbrotten med några års mellanrum i olika delar av världen. Men på senare år har de främst inträffat i Asien.

Hittills har det inte funnits några effektiva mediciner mot EV71 men försök som nu publiceras i Lancet gav enligt forskarna ett närmare 90- procentigt skydd under ett år. I försöket som ägde rum i Kina ingick drygt 10 000 spädbarn som randomiserades att få två doser av vaccinet eller två doser placebo. Enligt forskarna var vaccinet väl tolererat och biverkningarna desamma som i placebogruppen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng