Annons

Samband p-piller och antidepressiva studerat

Unga kvinnor som använder p-piller som enbart innehåller gestagen tycks använda antidepressiva läkemedel i högra utsträckning än andra kvinnor. Det visar en studie som gjorts vid Linköpings universitet.

14 nov 2011, kl 11:24
1

Annons

Forskarna vi Linköpings universitet har kartlagt 900 000 svenska kvinnors uttag av preventivmedel och kartlagt hur många som också har hämtat ut recept med antidepressiva läkemedelmedel.

Sambandet mellan
uttaget av preventivmedel med enbart gestagen och antidepressiva mediciner var allra tydligast bland kvinnor mellan 16 och 19 år. De som fått preventivmedel med gestagen hade 67 procent högre uttag av antidepressiva läkemedel, jämfört med kvinnor som fått kombinerade p-piller eller andra preventivmedel som innehåller både östrogen och gestagen.

Forskarna som
använt sig av Läkemedelsregistret för sin studie har publicerat sina fynd i tidskriften European journal of contraception and reproductiv health.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Hur ska man egentligen tolka det journalistiska användandet av ordet “samband”? Det här är den tredje “facktidningen” som rapporterar om detta “samband”… Problemet är bara att för mig (och de allra flesta med lite vetenskapsteori i bagaget) har inget samband visats!
    Forskarna har gjort en registerstudie där det framkommer samtidig förekomst av gestagen och antidepressiva läkemedel – men eftersom man inte har tittat på något annat än just förekomst kan man inte hävda att det finns något samband mellan dem. Sambandet är lika klart som att mässlingsinsidensen sjönk för att Beatles släppte sina skivor! Personligen tror jag dock att sambandet handlar om införandet av en allmän vaccinering…
    Uppsträckning i rapporteringen av “vetenskapliga” nyheter!