Så tillverkas cancervaccinet

GSK:s vaccin mot livmoderhalscancer (Cervarix) består av antigen mot HPV 16 och 18 samt adjuvantsystemet AS04.

27 jan 2007, kl 13:57
0

Annons

Antigenen framställs genom rekombinantteknologi där ett så kallat expressionssystem i form av en baculovirus-vektor används.
I det första steget infogas genen L1 från HPV-viruset i vektorn. Sedan får den rekombinanta baculovirusvektorn infektera en cellkultur. Viruset mångfaldigas och proteinet L1 uttrycks i stora mängder i cellerna.
I nästa steg extraheras och renas L1-protein ? virusliknande partiklar som liknar naturligt HPV-virus ? fram. Sedan följer formulering, där adjuvantsystemet AS04 också inkluderas, fyllning i behållare, kvalitetskontroll och förpackning.
GSK:s livmoderhalscancervaccin Cervarix är till skillnad från konkurrenten Gardasil endast verksamt mot de två vanligaste onkogena papillomvirusen, HPV 16 och 18, och har ingen effekt mot kondylom (se LMV 11/06).
Nils Bergeå

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng