Farmakodynamiska förändringar med åldern som påverkar läkemedelseffekten (urval)

Ökad känslighet i organ/organsystem, till exempel hjärnan. Ökad sensitivitet för läkemedel med antikolinerg effekt kan exempelvis ge kognitiva störningar och förvirring. Den ökade känsligheten medför en ökad generell risk för biverkningar. Nedsatt baroreflex ökar risken för läkemedelsorsakat blodtrycksfall. Baroreflexen reglerar blodtrycket vid till exempel kroppslägesförändringar. Källa: ?Äldre och läkemedel?, Läkemedelskommittén i Halland.

14 nov 2003, kl 15:01
0

Ökad känslighet i organ/organsystem, till exempel hjärnan. Ökad sensitivitet för läkemedel med antikolinerg effekt kan exempelvis ge kognitiva störningar och förvirring. Den ökade känsligheten medför en ökad generell risk för biverkningar.Nedsatt baroreflex ökar risken för läkemedelsorsakat blodtrycksfall. Baroreflexen reglerar blodtrycket vid till exempel kroppslägesförändringar.


Källa: ?Äldre och läkemedel?, Läkemedelskommittén i Halland.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng