Farmakokinetiska förändringar med åldern som påverkar läkemedelseffekten

Försämrad njurfunktion. Har betydelse för de läkemedel som till övervägande del utsöndras via njurarna. Exempel på läkemedel som ofta ges till äldre och till stor del elimineras renalt är ACE-hämmare, digoxin, dextropropoxifen, amilorid och spironolakton. Försämrad leverfunktion. Den metaboliska aktiviteten i levern är ofta lägre hos äldre, men det har i regel mindre klinisk betydelse […]

14 nov 2003, kl 15:00
0

Försämrad njurfunktion. Har betydelse för de läkemedel som till övervägande del utsöndras via njurarna. Exempel på läkemedel som ofta ges till äldre och till stor del elimineras renalt är ACE-hämmare, digoxin, dextropropoxifen, amilorid och spironolakton.Försämrad leverfunktion. Den metaboliska aktiviteten i levern är ofta lägre hos äldre, men det har i regel mindre klinisk betydelse på grund av leverns stora reservkapacitet.Andelen fett i kroppen ökar med åldern, vilket kan leda till ökad distributionsvolym och därmed förlängd halveringstid för fettlösliga läkemedel, exempelvis diazepam.


Källa: ?Äldre och läkemedel?, Läkemedelskommittén i Halland.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng