Annons
Så vill TLV utforma miljöpremien

Så vill TLV utforma miljöpremien

TLV föreslår hur försöksverksamheten för att minska utsläppen av läkemedelsrester från tillverkning ska se ut.

31 okt 2022, kl 10:45
0

Annons

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har nu kommit med sitt förslag om hur försöksverksamheten med en miljöpremie i förmånssystemet ska se ut. Enligt förslaget ska systemet fungera på så sätt att företagen ansöker om premien hos Läkemedelsverket som bedömer om de uppfyller kriterierna och därefter fattar beslut om miljöpremie. E-hälsomyndigheten betalar sedan ut premien, vars storlek har föreslagits av TLV, i efterhand baserat på försäljningen inom periodens vara-systemet.

– Miljöpremien kan bidra till en effektivare konkurrens genom att jämna ut förutsättningarna mellan läkemedelsföretag med mer respektive mindre miljömässigt hållbar produktion, säger Fredrik Andersson, avdelningschef på TLV, i ett pressmeddelande.

Regeringsuppdrag om miljöpremie

Förslaget om en miljöpremie för att minska utsläppen av läkemedelsrester från tillverkning ingick i budgetpropositionen för 2021. Samma år fick därför TLV tillsammans med Läkemedelverket och E-hälsomyndigheten ett regeringsuppdrag att utveckla en försöksverksamhet för att införa en miljöpremie i läkemedelsförmånen.

Försöksverksamheten planeras pågå under åren 2024 till 2027 och det ska vara upp till företagen själva att välja om de vill ansluta.

Verksamheten ska till en början omfatta en begränsad del av periodens vara-systemet, och inriktas på de tre läkemedelsgrupperna könshormoner, antibiotika och vissa smärtstillande läkemedel (NSAID). Kostnaden får uppgå till högst 25,5 miljoner kronor årligen under de tre år som försöksverksamheten pågår.

Sju eller tre kronor per förpackning

I det nu aktuella förslaget rekommenderar TLV en samhällsbetald miljöpremie med en normalnivå på sju kronor per förpackning och en lägre nivå på tre kronor. Den lägre nivån gäller för de tre substanserna acetylsalicylsyra, naproxen och finasterid. Dessa utgör tillsammans cirka hälften av försäljningsvolymen för de läkemedel som försöksverksamheten omfattar.

Dessa två nivåer ska enligt TLV medföra att fördelningen på den totala budgetramen på 25,5 miljoner kronor per år blir rättvis och skapar incitament för miljöarbete.

– Vi har beräknat miljöpremiens nivå utifrån att företagen ska ha incitament att ta på sig kostnaden förknippad med att skaffa den dokumentation som Läkemedelsverket behöver för sin bedömning, säger Fredrik Andersson.

Ytterligare utredning om antibiotika

Målsättningen är att försöksverksamheten även ska omfatta antibiotika. Men både TLV och Läkemedelverket anser att det behövs ytterligare utredning om hur tillgången på antibiotika skulle påverkas av införandet av en miljöpremie. Förändringar i konkurrensen som en miljöpremie kan skapa skulle kunna leda till att vissa företag som inte har möjlighet att miljökvalificera sina läkemedel då väljer att sluta sälja sina läkemedel i Sverige.

– När det gäller antibiotika behöver vi vara extra försiktiga när vi påverkar marknaden. Det behöver fortsatt finnas tillgång till ett brett urval av antibiotika för att kunna använda den substans som är mest träffsäker för att minska risken för ökad resistensutveckling, säger Fredrik Andersson.