Tio miljoner kronor för forskning om tarmbakterier
Fredrik Bäckhed. Foto: Johan Wingborg, Göteborgs universitet

Tio miljoner kronor för forskning om tarmbakterier

Fredrik Bäckhed tilldelas Torsten Söderbergs akademiprofessur av Kungliga Vetenskapsakademien.

27 mar 2017, kl 09:20
0

Annons

Fredrik Bäckhed är professor i molekylärmedicin vid Göteborgs universitet. Det är för sina ”banbrytande upptäckter kring tarmflorans betydelse för kroppens ämnesomsättning” som han nu tilldelas Torsten Söderbergs akademiprofessur i medicin av Kungliga Vetenskapsakademien och får ett forskningsanslag på två miljoner kronor per år i fem år från Torsten Söderbergs Stiftelse.

Fredrik Bäckhed leder en forskargrupp vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet som forskar på bakteriefloran i tarmarna. Hans forskning har kunnat visa att sjukdomarna diabetes, fetma och hjärt- kärlsjukdom alla har kopplingar till förändringar i tarmarnas bakterieflora.

Mycket forskning världen över har de senaste åren fokuserat på tarmbakteriernas betydelse för en rad sjukdomar. I våra tarmar finns cirka tio gånger fler bakterier än vad vi har celler i kroppen. Men tarmbakteriernas exakta roll i olika sjukdomsförlopp är till stor del fortfarande en gåta.

– Söderbergprofessuren ger oss möjlighet att långsiktigt fortsätta arbetet med att undersöka hur tarmfloran kopplas till sjukdomar relaterade till ämnesomsättningen. Vi kommer framför allt att undersöka de mekanismer som en diabetesframkallande tarmflora kan bidra till sjukdoms-utvecklingen med, säger Fredrik Bäckhed i ett pressmeddelande från Kungliga Vetenskapsakademien.

Torsten Söderbergs akademiprofessur bereds och beslutas av Kungliga Vetenskapsakademien efter ett peer-review-förfarande.

Torsten Söderbergs Stiftelse ger anslag till vetenskaplig forskning och vetenskaplig undervisnings- eller studieverksamhet inom bland annat medicin.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng