P-piller kan ge långvarigt skydd mot cancer

P-piller kan ge långvarigt skydd mot cancer

Kvinnor som ätit p-piller tycks ha ett långvarigt skydd mot vissa cancersorter, enligt en stor uppföljningsstudie.

24 mar 2017, kl 12:00
1

Annons

UPPDATERAD. P-piller verkar ha en skyddande effekt mot att utveckla kolorektalcancer, livmodercancer och äggstockscancer. Det visar en uppföljningsstudie gjord av forskare vid universitetet i Aberdeen i Skottland och som publicerats i den vetenskapliga tidskriften American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Uppföljningsstudien har sin utgångspunkt i en studie som inleddes under 1968 och 1969 där drygt 46 000 kvinnor ingick. Hälften av kvinnorna hade någon gång använt p-piller av kombinationstyp med östrogen och gulkroppshormon, och hälften aldrig.

Kvinnorna har följts i upp till 44 år och i de nu publicerade resultaten konstaterar forskarna att den relativa risken att utveckla livmodercancer var 0,66 i gruppen som åt p-piller jämfört med gruppen som inte tagit p-piller. P-piller hade även en skyddande effekt mot att utveckla äggstockscancer och lymfatisk och hematopoetisk cancer och där var den relativa risken 0,67 respektive 0,74. För kolorektalcancer var den relativa risken 0,81 i p-pillergruppen.

För äggstockscancer, livmodercancer och kolorektalcancer sågs den skyddande effekten i mer än 30 år efter kvinnorna slutat äta p-piller.

Liksom i andra studier såg forskarna en ökad risk bland p-pillerätarna att utveckla bröst- och livmoderhalscancer där den relativa risken för bröstcancer i p-pillergruppen var 1,04 jämfört med gruppen som inte åt p-piller. Relativ risk för livmoderhalscancer var 1,31. Riskökningen i båda fallen försvann dock ungefär fem år efter kvinnorna slutat äta p-piller.

Forskarna såg också en ökad risk för lungcancer i gruppen som tagit p-piller, men bara bland de som rökte. Hos icke-rökande p-pilleranvändare sågs ingen ökad risk. Sett till den totala risken att utveckla någon typ av cancer sågs ingen riskökning i p-pillergruppen jämfört med gruppen som inte åt p-piller.

Forskarna kommenterar resultaten med att resultaten ger starka belägg för att de flesta kvinnor som äter p-piller inte utsätter sig för någon långsiktig risk att utveckla cancer utan att p-piller för många tvärtom innebär ett skydd.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng