Annons
S vill ge Apoteket AB ökat samhällsansvar
Socialdemokraterna vill använda statens ägarskap av apotek för att driva kvalitetesutvecklingen i branschen. Foto: Petra Hedbom

S vill ge Apoteket AB ökat samhällsansvar

Vid ett regeringsskifte vill Socialdemokraterna skärpa kraven på apoteken och ge Apoteket AB en särställning enligt ett förslag.

17 apr 2014, kl 09:45
0

Socialdemokraterna har tagit fram ett förslag som innebär att det vid ett regeringsskifte kommer ställas ökade krav på apoteken, både de privata och statliga. Enligt Dagens Nyheter som tagit del av förslagen, handlar det bland annat om att Apoteket AB ska få ett ökat samhällsansvar.
– Statens ägarskap ska användas så att Apoteket AB driver kvalitetsutvecklingen i branschen, säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin, till tidningen.

Andra delar av förslaget handlar om tillgänglighet. Om ett apotek inte kan tillhandahålla ett läkemedel till en patient inom 24 timmar, ska det bli skyldig att leverera det hem till kunden. S vill också införa ett obligatoriskt lagersystem som samtliga apotek ska vara anslutna till för att kunna se vilka produkter som finns i lager.

Partiet vill också granska utvecklingen för apotek på glesbygden och skärpa reglerna för läkemedelsföretag och apotek att kringgå reglerna i subventionssystemet. Hur detta ska ske preciseras inte.

Dessutom vill partiet att kompetensutvecklingen av apotekspersonal.
– Vi vill att Läkemedelsverket preciserar vilka krav som ska gälla för kompetensutveckling, säger Lena Hallengren, vice ordförande i socialutskottet till DN.

Henrik Eherenberg, chefsstrateg på Sveriges Apoteksförening säger till Sveriges Radios P1 att de håller med om en del av de problem som S tar upp men att det till viss del beror på en överreglering av marknaden.
– Till exempel vad gäller 24-timmarsregeln så är apoteken beroende av att läkemedelsföretagen levererar, här behövs istället att regler tas bort eller modifiera dem så att apoteken får mer inflytande över sina lager.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng