Annons

Risken med nya blodförtunnare diskuteras

I Norge är antalet anmälda dödsfall på grund av warfarin lägre än dödsfall på grund av de nya blodförtunnarna sett till antalet patienter.

20 maj 2014, kl 08:44
2

Annons

En amerikansk registerstudie bekräftar att nya antikoagulantia minskar risken för till exempel hjärnblödning, stroke och död jämfört med warfarin.

Studien som den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, ansvarar för omfattar 134 000 patienter, 65 år eller äldre. Det är en betydligt större population än tidigare jämförande studier. Den bekräftar tidigare studier som visar att nya antikoagulantia innebär lägre risk för till exempel stroke och hjärnblödning. Även risken för allvarlig gaststrointestinal blödning var högre för dabigatran än warfarin i den här liksom tidigare studier.

Men i Norge fick man förra året in så pass många allvarliga rapporter angående nya antikoagulantia att några läkare skrivit en debattartikel i läkarförbundets tidskrift där de anser det befogat att fundera över om de nya behandlingarna är mer riskabla än man trott.

Till det norska läkemedelsverket kom det förra året in 21 anmälningar om dödsfall som kopplades till warfarinbehandling och 19 kopplade till nya antikoagulantia. Samtidigt var det 87 000 patienter som behandlades med warfarin och 28 000 som behandlades med de nya blodförtunnande läkemedlen. Antalet anmälda dödsfall var alltså betydligt högre för de nya behandlingarna än för warfarin, sett till antalet behandlade patienter, konstaterar skribenterna.
Enligt det norska läkemedelsverket kan en förklaring vara att rapporter om allvarliga biverkningar är betydligt vanligare när det gäller nya läkemedel jämfört med gamla.

Det påståendet tycks inte gälla i Sverige. Förra året använde 22 426 patienter nya antikoagulantia enligt Läkemedelsregistret, nästan lika många som i Norge. Men den svenska läkemedelsmyndigheten fick förra året in fem rapporter jämfört med 19 i Norge om misstänkta dödsfall där det fanns en koppling till dessa läkemedel. Av de 202 630 patienter som förra året använde warfarin misstänks 41 stycken ha avlidit på grund av medicineringen i Sverige.
– Men de där rapporterna säger egentligen ingenting. Det är fler som avlider på grund av såväl warfarin som nyare behandlingar än vad som rapporteras, säger Paul Hjemdahl, professor i klinisk farmakologi.

Att antalet skiljer sig åt som det gör mellan Norge och Sverige beror troligen på skillnad i biverkningsrapportering, menar han.
– Biverkningsrapporter är ett mycket trubbigt signaleringssystem. Man måste följa upp med sjukvårdsregistret och följa upp alla behandlade. Vi håller på med det. Men det är fortfarande lite för få behandlade med de nya läkemedlen för att kunna ge några frekvenssiffror, säger Paul Hjemdahl.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Efter att ha läst artikeln så kan jag konstatera att läkarvetenskapen är oense om resultaten av användandet av nya antikoagulantia gentemot gamla beprövade Warfarin. Så resultaten av alla undersökningar i USA,Norge och Sverige blir varken bu eller bä. Men som Warfarinkonsument uppskattar jag att man har kontroller och utbyter erfarenheter.

  2. Det är alltid svårt att dra säkra slutsatser baserat på icke-randomiserat material som i en registerstudie. Det är nämligen inte slumpen som avgör om en patient får Waran eller något av de nya medlen. Patienter med hög risk för blödningar vill man t ex inte behandla med Waran och läkaren satsar då på något av de nya medlen. När en sådan individ senare drabbas av en dödlig blödning, är det en effekt av läkemedlet eller är det på grund av den höga blödningsrisken som förelåg från början?

    Nima Salari
    Terapiområdesexpert Hjärta-kärl och Diabetes, Apoteket AB

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng