Annons
Ännu en monoklonal antikropp på väg

Ännu en monoklonal antikropp på väg

EMA startar löpande granskning av ytterligare en monoklonal antikropp mot mild-måttlig covid-19. Denna gång handlar det om substansen regdanvimab.

25 feb 2021, kl 10:20
0

Annons

Den monoklonala antikroppen regdanvimab från företaget Celltrion är precis som övriga läkemedel av denna typ avsedd för patienter med mild-måttlig covid-19. Idén är att ge läkemedlet tidigt i sjukdomsförloppet till personer med förhöjd risk att bli allvarligt sjuka. På så vis får man ned virusmängden vilket kan förebygga att sjukdomen förvärras.

EU:s läkemedelsmyndighet EMA har tidigare startat löpande granskning av två sådana behandlingar. Det gäller dels Regenerons kombination av casirivimab och imdevimab och dels Eli Lillys kombination av bamlanivimab och etesevimab.

Nu startar alltså myndigheten, via expertkommittén CHMP, den tredje löpande granskningen av en sådan här produkt. Beslutet vilar på preliminära resultat från djurstudier och kliniska studier av regdanvimab. Granskningen av dessa och av kvalitetsdata har startat.

Löpande granskning är ett sätt för EMA att påskynda godkännandeprocessen för läkemedel som det finns ett akut behov av. Företaget skickar fortlöpande in nya data tills det finns tillräckligt med evidens för att besluta om en ansökan om godkännande.

Liksom övriga monoklonala antikroppar ges regdanvimab som dropp. En monoklonal antikropp är en laboratorietillverkad antikropp som är designad för att binda till en viss struktur. Regdanvimab ska binda till coronavirusets spikprotein (ytprotein). Det minskar virusets förmåga att ta sig in i kroppens celler och infektera dem.

Målet är att på detta sätt påskynda tillfrisknande och minska risken för sjukhusinläggning för riskpersoner med mild-måttlig covid-19.

I Sverige finns för närvarande en monoklonal antikropp mot covid-19 tillgänglig även utanför kliniska studier. Denna är Eli Lillys bamlanivimab som Läkemedelsverket har beviljat en så kallad beredskapslicens för.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng