Ger beredskapslicens för nytt covid-läkemedel

Ger beredskapslicens för nytt covid-läkemedel

Den monoklonala antikroppen bamlanivimab får ges till riskpatienter med covid-19 beslutar Läkemedelsverket.

18 feb 2021, kl 14:01
0

Läkemedelsverket har beviljat beredskapslicens för läkemedlet bamlanivimab, som tillverkas av företaget Eli Lilly. Bamlanivimab är en monoklonal antikropp mot det nya coronaviruset sars-cov-2:s spike-protein (ytprotein). Denna substans kan hindra viruset från att infektera celler.

Bamlanivimab ges som infusion och bör sättas in så snart som möjligt efter diagnos och inom tio dagar efter symptomdebut.

Beredskapslicensen gäller behandling av mild till måttlig covid-19 hos vuxna och barn över 12 år. Vården ska dock enbart ge läkemedlet till patienter som har hög risk att försämras och drabbas av svår covid-19. Det kan handla om personer med nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller på grund av medicinsk behandling.

Bamlanivimab har däremot inte visat någon positiv effekt hos svårare sjuka covid-19-patienter, framhåller Läkemedelsverket i ett pressmeddelande om beredskapslicensen.

EMA-granskning pågår

Att bevilja beredskapslicens är ett sätt för Läkemedelsverket att ge patienter i Sverige tillgång till ett läkemedel som inte är godkänt här och som det finns ett medicinskt behov av. Detta under förutsättning att behovet inte kan tillgodoses med andra, godkända, läkemedel.

En beredskapslicens ska bland annat tillgodose behovet av läkemedel för att hindra spridning av smittämnen. I början av pandemin beviljade Läkemedelsverket på detta sätt en beredskapslicens för det numer godkända covid-19-läkemedlet remdesivir.

Som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat granskar EU:s läkemedelsmyndighet EMA för närvarande flera läkemedel med monoklonala antikroppar mot covid-19. Monoklonala antikroppar kan beskrivas som massframställda kopior av kroppens egna antikroppar. Varje monoklonal antikropp binder till ett enda specifikt ställe på målproteinet.

De som nu är aktuella som covid-19-terapier binder till olika ställen på coronavirusets spikeprotein och hindrar viruset från att ta sig in i kroppens celler. Behandlingarna ges intravenöst och kan få ned virusnivåerna om de ges tillräckligt tidigt. Effekten mot covid-19 håller i sig i ett antal veckor.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng