Annons

Psykiska symtom vid Alzheimers sjukdom svåra att behandla

Atypiska neuroleptika är de läkemedel som har bäst effekt på psykiska symtom vid demens, men effekten är måttlig. Det finns enligt amerikanska forskare inga effektiva läkemedel för dessa symtom.

23 feb 2005, kl 11:14
0

Förutom minnesförsämring utvecklar patienter med demens ofta olika psykiska symtom och beteendestörningar som aggressivitet, förvirring och hallucinationer. Man räknar med att 80 procent av patienter med Alzheimers sjukdom har sådana symtom.
Nu visar en genomgång av ett antal studier som publicerades i JAMA (2005;293:596-608) att tillgängliga läkemedel fungerar dåligt för dessa symtom. Forskare vid University of California, San Francisco, USA, gick igenom ett antal större databaser och hittade 29 randomiserade, placebokontrollerade kliniska studier. De olika läkemedel som användes i studierna var antipsykotika, antidepressiva medel, kolinesterashämmare och memantin. Det var sammanlagt 15 läkemedel.
Studierna på antipsykotiska och antidepressiva läkemedel gällde främst patienter som bodde på sjukhem, medan studierna som utvärderade effekten av kolinesterashämmare och memantin baserades på hemmaboende patienter.
Forskarna fann att det i princip inte finns någon effektiv behandling för psykiska symtom vid demens. Generellt hade varken ångestdämpande medel eller anti-
depressiva läkemedel någon effekt, oavsett om patienterna var deprimerade eller inte.
Generellt hade typiska antipsykotika som haloperidol och tioridazin en viss positiv effekt, men de gav samtidigt många biverkningar.
En del atypiska antipsykosmedel som olanzapin och risperidon visade en statistiskt signifikant effekt. Forskarna var dock osäkra på om effekten var tillräcklig för att anses meningsfull varken för patienter eller vårdgivare. Dessutom var risken för stroke ökad.
Analysen inkluderade även två studier på memantin som visade olika resultat. I den ena gav behandlingen ingen positiv effekt, medan den andra visade en statistiskt signifikant fördel med läkemedlet, Forskarna påpekar dock att många i placebogruppen försämrades i den studien.
Åtta studier på kolinesterashämmare ingick i analysen och även där var resultaten blandade. Vissa medel visade en liten förbättring jämfört med placebo, men forskarna ifrågasätter om resultaten är kliniskt meningsfulla.