Annons
Premiär för omdiskuterad märkning på apoteken

Premiär för omdiskuterad märkning på apoteken

Symbolen Välvald ska premiera läkemedelstillverkare som är mindre hemlighetsfulla än andra.

10 feb 2021, kl 14:24
0

Annons

I morgon lanserar apoteksbranschen en gemensam symbol kallad Välvald. Den kommer att placeras i anslutning till receptfria läkemedel från tillverkare som uppfyller två kriterier. Kriterierna är att läkemedelsföretaget dels ska ha en externt granskad hållbarhetsredovisning. Och dels vara medlem i organisationen Pharmaceutical supply chain initiative, PSCI, som arbetar för transparens och med hållbarhetsfrågor inom läkemedelsindustrin.

I år är det enligt ett pressmeddelande från Sveriges apoteksförening elva läkemedelsföretag som uppfyller dessa två kriterier. Symbolen Välvald garanterar enligt apoteksföreningen dock inte att ett specifikt läkemedel är tillverkat mer transparent eller hållbart eftersom läkemedelsföretagen inte lämnar ut sådan information. ”Men vissa företag arbetar ändå mer än andra med hållbarhet och ökad transparens, det vill apoteken premiera”, skriver Sveriges apoteksförening.

När apoteksbranschens planer på att införa symbolen i höstas blev kända väckte det debatt, inte minst här hos Läkemedelsvärlden. Joakim Larsson, professor vid resistensforskningscentret Care på Göteborgs universitet, kritiserade i debattartiklar apotekens planer. Han menade att märkningen skulle bli missledande genom att premiera annat än minskade utsläpp från tillverkningen. Apoteksföreningen menade å sin sida att det ändå är bättre att ta detta steg för att få i gång en förändring på sikt.

– Vårt mål är att påverka läkemedelsindustrin att bli mer transparenta, säger apoteksföreningens vd Johan Wallér i pressmeddelandet.