Annons
Stor ökning av försäljning av D-vitamin

Stor ökning av försäljning av D-vitamin

Försäljningen av D-vitamin, som har uppgetts ha en skyddande effekt mot covid-19, ökade på fyra stora apotekskedjor under 2020 jämfört med året innan.

10 feb 2021, kl 15:20
0

Magnus Gisslén

Magnus Gisslén. Foto: Johanna Ewald St Michaels.

På fyra av fem stora apotekskedjor som Läkemedelsvärlden har varit i kontakt med ökade försäljningen av D-vitamin under 2020 jämfört med året innan.

– Det finns en diskussion om att D-vitamin skulle ha en skyddande effekt mot covid-19, men det finns inget vetenskapligt stöd för detta, säger Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar på Sahlgrenska akademin och överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Relationen mellan D-vitamin och covid-19 har varit en uppmärksammad fråga den senaste tiden. Flera observationsstudier har visat att det finns en koppling mellan att ha D-vitaminbrist och att drabbas av svårt av sjukdomen. Det har dock inte gått att fastställa något orsakssamband och forskare är oeniga om huruvida vitamintillskott borde rekommenderas i förebyggande syfte.

Ökade med över 40 procent på fyra kedjor

På nätapoteket Apotea såldes 598 388 förpackningar D-vitamin under 2020 jämfört med 316 290 förpackningar året innan, uppger Apoteas vd Pär Svärdson i ett mejl till Läkemedelsvärlden.

Även hos Kronans apotek märktes en ökad försäljning.

”Under 2020 peakade vår försäljning av D-vitamin rejält. Antal sålda förpackningar/burkar ökade under 2020 med 55% jämfört med 2019. Tittar vi tillbaks till 2016 så har försäljningen år för år legat relativt jämnt och det är 2020 som sticker ut”, skriver Linda Wakeham, PR-manager på Kronans apotek, i ett mejl.

På Apoteket var försäljningen av D-vitamin i stort sett samma under 2018 och 2019, men ökade med 53 procent under 2020, skriver Magnus Frisk, pressansvarig på Apoteket, i ett mejl. Även på Apotek hjärtat sågs en ökning då försäljningen gick upp med 43 procent under 2020 jämfört med året innan, uppger Gabriella Ohlzon, pressansvarig för Icagruppen, i ett mejl.

Lloys apotek har dock inte sett samma mönster. Där var försäljningen istället som allra högst 2018.

Anledningen till att försäljningen har ökat tror Magnus Gisslén är att människor tar till sig det som skrivs i medierna.

– Folk suger åt sig all information och tänker att det är lika bra att testa, och det är harmlöst så länge man håller sig till rekommenderade doser.

Däremot kan det vara ett problem att människor tror att det fungerar mot covid-19 trots att det inte finns några bevis, säger han.

– Jag tycker att det är mycket viktigt att forskare tar ansvar för att förmedla vetenskap och att myndigheter ger råd efter evidens.

Brist på D-vitamin samvarierar med annat

Flera observationsstudier tyder på att det finns en koppling mellan svår covid-19 och D-vitaminbrist. En sådan studie visade att 82 procent av covid-19-patienterna på ett sjukhus i Spanien hade D-vitaminbrist. Andra observationsstudier i flera olika länder har också visat att D-vitaminbrist verkar försvaga immunförsvaret mot covid-19 och öka risken för svårare sjukdom.

Men dessa studier ger inte några bevis för att de skulle vara just D-vitaminbristen som ger effekten på sjukdomen, enligt Magnus Gisslén.

– Brist på D-vitamin samvarierar med andra faktorer. Det kan till exempel handla om socioekonomiska förhållanden, övervikt eller ålder. Det behöver inte finnas ett orsakssamband mellan just D-vitaminbrist och hur svårt sjuk man blir, säger han.

Han säger också att det finns flera studier där man inte har hittat någon koppling alls mellan D-vitaminbrist och covid-19.

För stora mängder kan leda till njursvikt

Enligt Livsmedelsverket är stora mängder av D-vitamin giftigt och kan leda till att man får för höga nivåer av kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt. Det går inte att få i sig för mycket D-vitamin via kosten, men man kan få det om man tar kosttillskott. Magnus Gisslén anser dock inte att faran att få i sig för mycket D-vitamin är stor.

– Tar man de rekommenderade doserna så ska man inte bli sjuk. Men om det hjälper mot att förebygga covid-19 vet vi ju som sagt inte.

Han menar att det finns grupper i Sverige med D-vitaminbrist där kosttillskott är av värde av andra skäl än covid-19.

– Det finns personer som har brist på D-vitamin, det är framför allt vanligt bland mörkhyade eller äldre kvinnor. För dem kan det vara bra att ta tillskott.

D-vitamin

Vi får i oss D-vitamin via kosten. D-vitamin bildas också i huden när vi är ute i solen.

D-vitamin från maten får vi in oss främst från fet fisk. Även mjölkprodukter, växtdrycker, margarin och matfettsblandningar kan vara viktiga källor om de är är berikade med D-vitamin. Ägg och kött innehåller också en del D-vitamin.

Under sommaren är solbestrålning på huden den viktigaste källan. För att bilda D-vitamin motsvarande ett dagligt intag av 5-10 mikrogram från mat räcker det i juni och juli vara barärmad ute upp till en kvart 2-3 gånger i veckan. Vitaminet lagras i kroppen och kan täcka en del av behovet under vinterhalvåret.

Livsmedelverket rekommenderar vissa grupper att ta kosttillskott med D-vitamin. Det gäller alla barn under två år och alla vuxna över 75 år. Detta gäller även de som inte äter fisk eller D-vitaminberikad mat, samt personer som inte exponeras för solljus på sommaren.

Stora mängder D-vitamin är giftigt. Det kan leda till att man får höga nivåer kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt. Enligt den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa, är en övre gräns för intag av D-vitamin 100 mikrogram per dag för vuxna.

Källa: Livsmedelsverket

Föregående artikel Premiär för omdiskuterad märkning på apoteken
Nästa artikel ”Kan inte alla bara tagga ner i vaccinhetsen”