Annons
Fem frågor till Anna Montgomery, chefsfarmaceut som byter jobb
”Hoppas förbundet snart kan samla sig”
Anna Montgomery.

”Hoppas förbundet snart kan samla sig”

Chefsfarmaceut Anna Montgomery lämnar Sveriges farmaceuter efter bara ett år och återvänder till TLV.

10 feb 2021, kl 07:24
0

Annons

Nu lämnar även chefsfarmaceut Anna Montgomery Sveriges farmaceuter. Nyheten kommer bara ett par veckor efter beskedet om att förbundsdirektör Eva Arlander sagt upp sig, bland annat på grund av turbulensen i förbundet. Läkemedelsvärlden ringde upp Anna Montgomery med några frågor om jobbytet.

Du lämnar Sveriges farmaceuter efter lite mer än ett år. Beror det på de motsättningar som uppstått i förbundet kring ordförandevalet i höstas?

– Förbundet har hamnat i en olycklig situation och det har påverkat mig. Så visst har det bidragit till mitt beslut. Men det jobb jag går till hos Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket handlar om frågor som jag brinner för och ser fram emot att ta itu med. Så det handlar minst lika mycket om att jag går till något som verkligen lockar mig.

Den 8 mars tillträder du ditt nya jobb som senior utredare vid Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV. Vad är det du ska göra?

– Mitt första uppdrag blir att leda TLV:s arbete med det treåriga regeringsuppdraget att utveckla farmaceutiska tjänster på öppenvårdsapotek för att förbättra läkemedelsanvändningen. Uppdraget baserar sig på en förstudie som jag ledde och där vi föreslog att utvecklingsarbetet ska ske med metoden policylabb. Det är en metod där man testar sig fram och identifierar möjligheter och hinder på ett sätt som jag tror och hoppas mycket på. Man kan säga att jag tar vid där jag slutade.

Kommer det att hända något konkret nu när det gäller farmaceutiska tjänster?

– Jag tror det. Förutsättningarna är goda. Regeringsuppdraget är att identifiera vilken eller vilka farmaceutiska tjänster på öppenvårdsapotek som har effekt på läkemedelsanvändningen och kan finansieras med offentliga medel. Det är ju ett tydligt uppdrag och det finns också ett stort intresse bland apoteksaktörer och farmaceuter för den här utvecklingen och många goda idéer att fånga upp.

Hur har det varit att jobba hos Sveriges farmaceuter?

– Jag är jätteglad för den här tiden. Jag har haft ett otroligt spännande uppdrag kring att utveckla farmaceuters yrkesroller i alla sektorer och hur farmaceutisk kompetens kan komma till större nytta inom bland annat kommunal hälso- och sjukvård.

Hur är stämningen i förbundet nu?

– Jag kan inte uttala mig för alla, men jag hoppas att förbundet snart kan samla sig igen och ta tag i en rad viktiga frågor för professionen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng