Annons
PRAC ska granska epilepsi-läkemedlet topiramat
Foto: Istock

PRAC ska granska epilepsi-läkemedlet topiramat

Användning av topiramat under graviditeten har kopplats till intellektuella funktionsnedsättningar hos barnen.

5 sep 2022, kl 10:40
0

Nya studieresultat tyder på en koppling mellan användning av eilepsiläkemedlet topiramat under graviditeten och intellektuella funktionsnedsättningar hos barnen. Därför har EU:s läkemedelsmyndighet EMA:s säkerhetskommitté PRAC beslutat att starta en granskning av läkemedlet.

Topiramat används även mot migrän

För närvarande rekommenderas kvinnor som behandlas med topiramat mot epilepsi att undvika att bli gravida och att rådfråga sin läkare om de vill bli det. Detta på grund av att man sedan tidigare känner till att det finns en risk för medfödda missbildningar hos barnet.

Topiramat kan också användas för förebyggande av migrän och i vissa länder även, i kombination med fentermin, för viktminskning. Läkemedlet får dock inte användas i dessa syften av gravida eller fertila kvinnor.

Ska utreda behov av åtgärder

I juni kom en nordisk studie som visade att det också fanns en ökad risk för autism och andra störningar av den intellektuella utvecklingen hos barnet om mamman hade använt topiramat.

Med anledning av denna studie ska PRAC nu titta på fördelarna och riskerna med att använda topiramat under graviditeten och utreda om det finns ett behov av ytterligare riskminimeringsåtgärder.

Att fortsätta att ta sina epilepsiläkemedel under en graviditet är oftast viktigt då okontrollerade anfall kan vara skadligt för både kvinnan och barnet.

PRAC framhåller att läkemedlet ska användas enligt den godkända produktinformationen så länge granskningen pågår. Enligt kommittén ska berörda kvinnor inte avbryta sin behandling utan att först prata med sin läkare.