Potentiell RA-terapi hindrar oönskad benbildning

Blockering av ett protein som styr oönskad benbildning i lederna vid reumatoid artrit, RA, kan innebära en ny behandling för sjukdomen. Det visar en avhandling vid Umeå universitet.

18 feb 2003, kl 11:19
0

Reumatoid artrit kännetecknas av inflammation och oönskad benbildning av ben i kroppens leder, vilket resulterar i värk och minskad rörlighet. Dagens läkemedel mot reumatism är huvudsakligen antiinflammatoriska och smärtstillande, men det finns hittills ingen behandling som hindrar ytterligare benbildning i lederna.
Baserat på studier av de mekanismer som styr benbildningen visar en avhandling vid Umeå universitet av Lovisa Hessle nu på nya tänkbara sätt att behandla reumatism. Genom att blockera vidare tillväxt av oönskat ben i leder skulle man enligt hennes hypotes kunna hejda sjukdomsförloppet.
I avhandlingen presenteras nya data om tre proteiner i skelettet (benämnda TNAP, PC-1 och ANK) som reglerar benbildningen. De tre proteinerna har förmåga att styra koncentrationen av en molekyl, oorganiskt pyrofosfat, som hindrar benproduktionen. En rubbning i förekomst av en eller flera av dessa tre proteiner i benvävnad kan ändra koncentrationen av oorganiskt pyrofosfat, som automatiskt utlöser en minskning eller en ökning av benproduktionen.
Avhandlingen visar att möss med reumatism fick en ökad rörlighet när de behandlades med ett preparat som blockerar ett av de tre proteinerna.
De nya kunskaperna i hur benbildningen regleras kan bidra till utvecklingen av effektivare behandlingar mot bensjukdomar, men även för behandling av åderförkalkning.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng