Annons

PMS som riskmarkör för högt blodtryck

PMS kan vara en riskmarkör för att senare i livet utveckla högt blodtryck, visar en nypublicerad studie.

27 nov 2015, kl 13:20
2

Foto: iStockphoto

Studien visade att kvinnor med måttlig till svår PMS, premenstruella syndrom, det vill säga en grupp symtom kopplade till menscykeln, löpte 40 procent högre risk för att utveckla högt blodtryck inom de kommande 20 åren, jämfört med kvinnor som upplever få menstruella symtom.

Epidemiologen Elizabeth Bertone-Johnson, har tillsammans med kollegor från universitetet i Massachusetts och Harvard School of Public Health, utvärderat vad PMS har för relation till högt blodtryck.

– Vad jag vet är det här den första stora långtidsstudien som föreslår att PMS kan vara relaterat till risk för kroniska sjukdomar senare i livet, säger Elizabeth Bertone-Johnson, i ett uttalande på University of Massachusetts hemsida.

Forskarna har tittat på hur PMS relaterar till högt blodtryck hos 1 257 kvinnor mellan 1991 och 2005. Resultaten kontrollerades mot en kontrollgrupp på 2 463 kvinnor i samma ålder, med få symtom kopplade till menstruation.

Den högsta risken för att utveckla högt blodtryck kvarstod efter justering av kända riskfaktorer så som BMI, rökning, fysisk aktivitet, p-piller och familjehistoria av högt blodtryck, fastslår forskarna.

Forskarna drar slutsatsen att PMS kan vara förknippad med en framtida utveckling av högt blodtryck, samt att risken på så sätt går att identifiera.

Studien är publicerad i American Journal of Epidemiology.
 

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Hej, och tack för din kommentar. PMS står för premenstruellt syndrom, det vill säga en grupp symtom kopplade till menscykeln. Vad som orsakar PMS är inte helt klarlagt men förändringar i hormonnivåer antas har stor betydelse.