Annons
Nya ledamöter invalda i IVA
Helen Dannetun, Peter Wallenberg Jr och Fredrik Bäckhed blir nya ledamöter i IVA. Bilden är ett montage. Foto: Linköpings universitet , KAW och Johan Wingborg.

Nya ledamöter invalda i IVA

Helen Dannetun, Peter Wallenberg Jr och Fredrik Bäckhed har blivit invalda som nya ledamöter i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA.

27 nov 2015, kl 11:23
0

Annons

Vid IVA:s senaste akademisammankomst valdes 15 nya ledamöter in.

– Såväl toppnamn inom företagsvärlden som internationellt erkända forskare finns bland de nya ledamöter som vi nu välkomnar. IVA befäster därmed sin ställning som viktig samlingspunkt för akademi, näringsliv och övrigt samhälle, säger IVA:s vd, professor Björn O. Nilsson, i ett pressmeddelande.

Två som valdes in i IVA:s avledning för utbildning och forskning är Helen Dannetun och Peter Wallenberg Jr.

Helen Dannetun, rektor för Linköpings universitet. Hon är även professor i fysik och engagerad i forskningspolitik i Sverige och internationellt. Sedan 2013 är hon ordförande och språkrör för European Consortium of Innovative Universities, ECIU och ordförande i Sveriges universitets- och högskoleförbund, SUHF.

Peter Wallenberg Jr har arbetat med affärsutveckling vad SAS International Hotels i Oslo och marknadsföring på Grand Hotel i Stockholm. Han är sedan 1993 också vd för Grand Hotel. Från och med i år är han också ordförande i Knut och Alice Wallenbergs stiftelse som med Wallenbergsstiftelserna ger stöd till svensk forskning och utbildning med ungefär två miljoner kronor om året.

Fredrik Bäckhed, som varit med och grundat Metabogen AB och ProPrev AB och ett antal patent valdes in i IVA:s avdelning för bioteknik. Han är forskare och professor som i dag är föreståndare på Wallenberglaboratoriet, Sahlgrenska akademin och Göteborgs universitet. Han är även ledamot i Sveriges unga akademi och har fått bland annat fått Göran Gustafssons pris i medicin.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng