Annons

Förslag om HPV-vaccin till pojkar i ny cancerplan

HPV-vaccination även till pojkar utreds i en ny cancerplan för region Stockholm – Gotland.

26 nov 2015, kl 11:41
0

Annons

Alliansen i Stockholms läns landsting vill i en beslutad ny plan för cancervården utreda om även pojkar ska vaccineras mot HPV-virus.

Humant papillomvirus, HPV, är mycket smittsamt och kopplat till livmoderhalscancer. Det har lett till att vaccinet ingår i vaccinationsprogram till flickor i många länder. Men det är även känt att HPV orsakar cancer hos män som bland annat mun- och halscancer.

– HPV-vaccination är en av de mest effektiva förebyggande åtgärderna för att förebygga cancer. För att snabbare få positiva effekter utreder vi vaccination även för pojkar, säger Ella Bohlin (KD), landstingsråd med ansvar för cancervården, i ett pressmeddelande.

Utredningen om HPV-vaccinet är en del av den nya cancerplanen som ska ligga till grund för att utveckla cancervården i region Stockholm – Gotland. Planen gäller för 2016-2019 och syftet är att minska skillnader inom cancervården genom att bland annat minska väntetider, förbättra överlevnaden.

Förslagen till cancerplanen baseras på den nationella och regionala cancerstrategin, enligt ett tjänsteutlåtande från Hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholms läns landsting.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng