Annons

Planer på svensk vaccinfabrik konkretiseras

Folkhälso- och socialtjänstminister Morgan Johanssons planer på att bygga en fabrik för framställning av vaccin i Sverige konkretiseras. Avsikten är att säkra den framtida vaccinförsörjningen vid en eventuell influensapandemi.

14 dec 2005, kl 11:28
0

Folkhälsominister Morgan Johansson gav besked om planerna efter att ha sonderat med övriga riksdagspartier på tisdagen.

Regeringen vill att fabriken byggs och drivs i bolagsform med staten och en privat tillverkare som parter. Totalt väntas uppförandet av en fabrik kosta omkring en miljard kronor.

Fabriken ska enligt planerna vara klar att tas i drift år 2010 och då exempelvis kunna tillverka vaccin mot en eventuell pandemi orsakad av så kallad fågelinfluensa. Fabriken ska också tillverka vaccin mot den mer ordinära årliga influensan.

Kontakter ska enligt ministern tas med olika tillverkare under våren.

– Om världen skulle drabbas av en pandemi av influensa vill inte vi behöva stå i kö bakom andra länder som ger sig ut på den öppna marknaden för att köpa vaccin, säger Morgan Johansson till TT.

Läkemedelsindustriföreningen, Lif, är positiv till ministerns initiativ.

– Att planera ett samarbete mellan staten och ett läkemedelsföretag för att skapa den nödvändiga vaccinfabriken är en modern metod, där båda parter kan bidra. Dessa så kallade ?public private partnerships? används allt oftare för stora investeringsprojekt som involverar kunskap som finns hos de privata företagen, säger Richard Bergström, vd för Lif, i ett pressmeddelande.

– Det finns ett flertal företag med kunskap och kompetens för att vara partners i ett sådant projekt som folkhälsoministern vill skapa.