Annons

Vaccin mot H5N1 visar lovande resultat

Vaccintillverkaren Sanofi Pasteur offentliggjorde idag de första kliniska resultaten från prövningar av sin vaccinkandidat mot fågelinfluensaviruset H5N1. Vaccinet är säkert och uppvisar god immunogenicitet med så kallad adjuvans.

15 dec 2005, kl 12:51
0

Annons

Preliminära resultat från en studie på 300 frivilliga i Frankrike visar att vaccinet är säkert och vältolererat, enligt ett pressmeddelande från Sanofi Pasteur.

I en tvådosregim, tillsammans med understödjande behandling, gav vaccinet immunsvar som är i linje med de krav som regulatoriska myndigheter ställer vid godkännande av ordinära influensavaccin.

Vaccinet är baserat på en referensviruslinje som erhållits från den brittiska myndigheten National Institute for Biological Standards and Control (NIBSC).

Studieresultaten kommer att skickas in till den europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA som komplement till den så kallade "core dossier" som redan inlämnats i enlighet med riktlinjer från myndigheten (se artikel länkad till höger). Syftet med denna godkännandeprocedur är att korta tiden till slutligt godkännande.

Företaget fortsätter nu med bland annat dosoptimeringsstudier. Man kommer nu att använda vaccin som framställts i större skala, för att efterlikna den situation som skulle bli aktuell i händelse av en H5N1-pandemi.

Företaget har bland annat tecknat ett avtal med den franska regeringen om att tillhandahålla vaccin motsvarande 1,6 miljoner doser. Inom ramen för avtalet kan företaget tillverka vaccin som skyddar 28 miljoner personer i händelse av en pandemi.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng