Pfizer och Gsk bildar gemensam enhet för hiv

Läkemedelskoncernerna Pfizer och Glaxosmithkline slår ihop sina enheter
för hivläkemedel i ett nytt bolag. Gemensamt får de elva produkter på
marknaden och sex som är under utveckling.

16 apr 2009, kl 17:16
0

Samarbetet innebär att de två världsledande utvecklarna inom läkemedel mot hiv och aids går ihop. Totalt kommer deras marknadsandel att hamna på 19 procent inom den här kategorin. I produktportföljen finns elva läkemedel som förra året gav intäkter på omkring 20 miljarder kronor. Tillsammans har de också sex läkemedelskandidater som befinner sig i pipeline.

Glaxosmithkline är det större av de två inom hiv- och aidsläkemedel och kommer att äga 85 procent av bolaget. Bildandet av ett gemensamt bolag speglar den trend av sammanslagningar och samarbeten som råder inom läkemedelsindustrin. I ett pressmeddelande säger ledarna för de båda företagen att sammangåendet innebär att de kommer att inta en starkare position på marknaden än var för sig.

Dominique Limet, tidigare chef för Gsk:s Personalised Medicine Strategy, blir vd för det nya bolaget.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng