Danskt motstånd mot reklam

EU-kommissionens förslag att lätta på reglerna för läkemedelsföretagens marknadsföring av vissa receptbelagda läkemedel kritiseras i Danmark. Sex organisationer, bland annat danska Apotekarföreningen säger nej.

16 apr 2009, kl 13:04
0

Patienter har rätt till fullständig, oberoende och lättillgänglig information om sina läkemedel. Sådan information och rådgivning kan de bara få av vård- och hälsopersonal i samband med ordination eller expediering av läkemedlen eller via kampanjer från en offentlig myndighet.
Det menar de sex danska organisationer som i ett brev till danske socialministern, Jakob Axel Nielsen, ber denne att avvisa EU-förslaget.

Det är
patientföreningen Danske Patienter, Danmarks Apotekarförening, Danska Handikapporganisationer, Danska Konsumentverket, Farmakonomföreningen och Läkarföreningen som tillsammans kritiserar kommissionens förslag.
Organisationerna menar att information från läkemedelsindustrin om receptbelagda läkemedel riskerar att bli osaklig.

Även om
industrin har en unik kunskap om sjukdomar och behandling bör all information ske via kampanjer från myndigheter eller via läkare, hävdar organisationerna.

Konsekvenserna av
kommissionens förslag kan bli mindre fokus på förebyggande åtgärder, ökad risk för överanvändning av läkemedel och därmed större risker för biverkningar, ökade läkarkostnader och ökade administrations- och kontrollkostnader för EU:s medlemsstater, befarar kritikerna.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng