Annons
Pekar på risk att förväxla Pfizers covid-19-vacciner

Pekar på risk att förväxla Pfizers covid-19-vacciner

Förpackningarna för originalvaccinet och det nya boostervaccinet är mycket lika varandra.

20 sep 2022, kl 07:18
0

Annons

Det finns en risk att förväxla det nya omikronanpassade boostervaccinet från Pfizer/Biontech och deras ursprungsvaccin. Det skriver Janusinfo, Region Stockholms informationstjänst om läkemedel riktad till läkare och annan sjukvårdpersonal.

”Vi har fått några reaktioner från vaccinatörer som reagerade på att utseendet på förpackningarna var väldigt lika”, förklarar Erik Johansson, apotekare vid regionens läkemedelsförsörjningsförvaltning, i ett mejl till Läkemedelsvärlden.

Han känner inte till att det ska ha skett någon faktisk förväxling, men menar att det är viktigt att informera i förebyggande syfte.

De vacciner det handlar om är två olika versioner av covid-19-vaccinet från Pfizer/Biontech. Vaccinatörerna måste för närvarande hantera dessa parallellt. Det gäller dels originalvaccinet som används till dos 1 och 2. Och dels det uppdaterade boostervaccinet som är godkänt att användas från och med dos 3.

Båda heter Comirnaty. De levereras i vita pappersförpackningar med samma färgsättning i grått, rött, lila och svart. Det som skiljer är den engelskspråkiga innehållsbeskrivningen på förpackningarna. Där framgår det att originalvaccinet innehåller 3o mg tozinameran per dos medan boostervaccinet innehåller 15 mg per dos av den substansen samt 15 mg riltozinameran.

Läkemedelsverket framhåller via sin presstjänst i ett mejlsvar till Läkemedelsvärlden att det omikronanpassade boostervaccinet längre fram kommer att få en förpackning med en annan märkning. Förhoppningen är att detta kommer att leda till minskad risk att förväxla vaccinerna.

”För att tillgodose det omedelbara behovet av omikronvaccin snarast efter godkännandet finns ett dispensbeslut på att få använda en märkning som är mer lik originalvaccinet, än den slutligt godkända märkningen. Förpackningar med den godkända märkningen kan tidigast tillhandahållas efter årsskiftet.”