Annons

"Patent räddar liv"

PATENTMÅLET I INDIEN ANDRA INLÄGGET, NOVARTIS REPLIK

26 feb 2007, kl 17:23
0

I ett debattinlägg ifrågasätter Läkare Utan Gränser den rättsliga prövning av den indiska patentlagstiftningen som vi tagit initiativ till på grund av att vi nekats patent för vår banbrytande cancerbehandling Glivec. Novartis hyser stor respekt och beundran för Läkare utan gränser och de ovärderliga insatser som organisationen gör för människor i fattiga länder. Vi vill emellertid klargöra vår ståndpunkt i det här speciella fallet.
Vi på Novartis tror på att patent räddar liv genom att stimulera viljan till forskning som i sin tur leder till nya, förbättrade mediciner. Endast med effektiva patentlagar kan vi fortsätta att tillhandahålla bättre mediciner till patienter och det i sin tur medför ett bättre omhändertagande av patienterna.

I Indien står Novartis inför det globaliseringsdilemma som kännetecknar många tillväxtländer i dag: två marknader i ett och samma land. Indien har både en blomstrande medelklass och en enorm mängd extremt fattiga människor. Som en följd av detta arbetar vi med två olika frågor i Indien som båda sätter patienten i fokus. Vi är medvetna om de många hinder som fattiga människor står inför när det gäller tillgång till medicinsk vård i Indien och därför får 99 procent av alla patienter som förskrivits läkemedlet Glivec gratis från Novartis. Samtidigt tar vi den växande medelklassen i Indien på stort allvar i egenskap av en viktig maktfaktor med alla de rättigheter och skyldigheter en sådan ställning för med sig. Därför försöker vi skapa ett effektivt skydd för genuina läkemedelsinnovationer i Indien.


Våra aktiviteter i Indien hindrar inte fattiga länder att få tillgång till mediciner, vilket säkerställs av de internationella garantier som finns inbyggda i systemen idag. Beslutet att erkänna en innovation genom att garantera ett patent har inget samband med frågan om tillgången på medicin. Varaktig tillgång till läkemedel i utvecklingsländerna är en komplicerad fråga som kräver mycket mer än att det finns tillgång i form av generiska läkemedel.


Vi söker klarhet i den Indiska patentlagstiftningen. Vetskapen om att vi kan lita på patenten i Indien är bra för regeringen, industrin och patienterna. Forskningsbaserade organisationer kommer då att känna trygghet i att investering i bättre mediciner i Indien är en livskraftig och varaktig möjlighet. Novartis hoppas att slutsatsen i den så kallade Mashelkar Committee-rapporten skall accepteras. En rapport initierad av den indiska regeringen. Den säger nämligen att begränsning av patenten till helt nya kemiska substanser, som i fallet med Glivec, inte är i överensstämmelse med internationella överenskommelser.
Novartis vill att patent för Glivec garanteras i Indien och att hinder att erkänna genuina innovationer tas bort i den Indiska lagstiftningen.

Dagmar Rosa-Björkeson
VD, Novartis Sverige AB