Paroxetin kan öka självmordsrisken hos vuxna

Vuxna med egentlig depression har en liten, men signifikant ökad risk för självmord och självmordstankar vid behandling med paroxetin. Störst är risken bland yngre vuxna, upp till 30 års ålder, visar en ny metaanalys.

15 maj 2006, kl 11:52
0

De senaste åren har ökad självmordsrisk vid behandling med SSRI debatterats flitigt. Myndigheter i både USA och Europa har varnat för en ökad risk för självmord bland barn och ungdomar som behandlas med SSRI, men om riskökningen även gäller vuxna har varit oklart, då metaanalyserna har pekat i olika riktning. Nu har Glaxosmithkline (GSK), företaget bakom paroxetin, tagit saken i egna händer och gjort en egen metaanalys.
Analysen omfattar resultat från placebokontrollerade kliniska prövningar av paroxetin på knappt 15 000 vuxna med olika psykiatriska diagnoser, till exempel depression, panikångest, generaliserad ångest och tvångssyndrom.
Resultaten visar att unga vuxna (18-24 år) som fick läkemedlet hade högre risk för suicidalt beteende än dem som fått placebo, detta oavsett studerad diagnos.
Vid egentlig depression var frekvensen av suicidalt beteende signifikant högre för paroxetin-gruppen som helhet, i alla åldrar.
GSK och den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA poängterar dock att resultaten bör tolkas med försiktighet eftersom risken i absoluta tal var mycket liten: elva rapporterade självmordsförsök bland 3455 som fått paroxetin för depression, jämfört med ett bland 1978 patienter i placebo-gruppen.
Majoriteten av självmordsförsöken återfanns i gruppen "yngre vuxna", 18-30 år.
Företaget har uppdaterat den amerikanska produktinformationen, och skickade under fredagen ut ett varningsbrev till amerikanska läkare.
Sedan tidigare har SSRI-läkemedel en varningstext om ökad risk för självmord hos barn och ungdomar.
Nu utökas varningen, och läkare uppmanas att vara observanta på att både vuxna och barn med egentlig depression kan få en försämring av sina depressionssymtom och/eller självmordstankar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng